Браво, момчета! Железни сте!
"Вариант 2" ме устройва идеално - с еднопосочно разположение на магнитите на дисковете, на единия диск само с N, а на другия само с S полярност - засрещнати един срещу друг с S - N страните си.
Допълнителни уточнения относно започнатата конструкция:
Диаметъра на дисковете с магнити е 60 см. Дебелината на тези дискове е 24мм. Гнездата за магнитите са "вкопани", т.е. всяко гнездо има "дъно". За да удовлетворя предложението на Krasias, ще разпробия тези дъна, за да мога да поставя и съответни железни "екрани" на външната страна на магнитите - като това не обременява разработката. Идеята ми е, тези екрани да могат да се махат. като в допълнение - премахването на "дъната" на гнездата, ще позволи добавянето на втори магнит във всяко гнездо, с което силата ще се удвои от 13 на 26 кг, което ще е направо чудесно. Така броя от настоящите общо 48 магнита, ще се увеличи на 96.
Засега на всеки диск ще има по 24 магнита - всеки с фи 20 мм, височина 10 мм, сила 13 кг. Подредба - "вариант 2".
Понеже ми трябва висок ток, всички намотки ще бъдат свързани паралелно - всички начала - изход 1, и всички краища - изход 2. Ще има възможност и за други свързвания - на групи през 1, през 2 и т.н. бобини - за евентуално повишаване на напрежението.
Бобините ще се навиват на макарички с размери - вътрешно фи (на отвора) - 18 мм (20мм откъм навивките), външно фи 60 мм, височина 22 мм.
Няма да се слагат сърцевини.
Проводникът за бобините е с фи 1,1мм. - очертават се около 400 навивки на всяка бобина. Макарите няма да се лепят първоначално в гнездата на платформата, ЗАЩОТО ще търся и вариант за три паралелни проводника навити с фи 1,1 мм в една бобина. Тези три проводника ще има възможност да се свържат и по начин "край с начало" ако не ме удовлетворява ниският брой на навивките - около 130, които ще се получат.
Трите проводника са добър вариант за последващо (евентуално) използване на тези бобини в конструкция тип "Бедини" с поставяне на сърцевини - все пак този генератор е ОПИТЕН ОБРАЗЕЦ и трябва да позволява повече варианти.
Избрал съм брой на гнездата - съответно за магнити и бобини да е 24, защото това 24 се дели на най-много числа - 2,3,4,6,8 и 12 - за бъдещи евентуални варианти и комбинации.
Не ми е необходимо "разминаване " на броя магнити с бобините - според предложението на Juliang, въпреки, че то е много добро. Знам всички плюсове на това "разминаване", но предвид посоченият (евентуален) вариант за използването на дисковете с магнити и платформата с бобините за конструкция тип "Бедини" - възможният избор бе само този - 24 срещу 24.
Отделно:
Подготвена е и опитна конструкция, на която срещу всеки от 8-те магнита на роторен диск, ще се разположат по две бобини - "нанизани" на подковообразни сърцевини тип Лийдскалнин, във варианти 3,4,5,6,8,9,12 броя общо "чифтове", за изследване на същата в схема тип "Бедини".
Точно за такава разработка ми е необходима дотук разискваната по-горе конструкция.
И така! - започва голямото Навиване и голямото Лепене!