Добре де, тази висока температура - врене, кипене, не унищожава ли голяма част от полезните съставки? Има ли файда от концентрация, при условие, че голяма част от нея е мъртва? После след голямото варене възниква и въпроса за ферментацията. Ако една варена билка остане така без консервант, тя вкисва, ферментира. Навсякъде пише, че най-концентиран билков извлек се получава при настойките /тинктурите/, иначе за да се достигне с варене, трябва продължително време, а то пък от своя страна унищожава полезните съставки. Кое е вярно, кое не, не съм специалист в тази област.
Ензимите е логично да се сварят, защото са белтъци. Но пък спирта също ги сварява от друга страна. Едно яйце поставено в спирт се сварява. Вероятно има ензими, които не се сваряват и при високи температури, щом после протича ферментация. Или пък ферментацията да се осъществява от бактериите във въздуха, не знам?
Спирта обаче е консервант и не позволява ферментацията.
Вече има фирми, които произвеждат билкови концентрати-продукти, но които пише, да се държат при определена температура, да се затварят стерилно и т.н., тъй като не съдържат спирт. Методът им на извличане и концентрация бил най-добрия, запазвали се почти на 100% активните съставки. Как стават тия работи ми е интересно да разбера? Дали чрез преваряване във вода или спирт, нещо се съмнявам?
Има някакво извличане и чрез зехтин, но после как се маха зехтина?
На един концентрат от ехинация на немска фирма пишеше методът на извличане, който ползват, но не го запомних, нито го бях чувал, нито имах идея как става. Предполагам в любителски условия ще е невъзможен.