Здравейте, пиша темата основно защото имам нужда от помощ и не знам към кого да се обърна. Преди да напиша каквото и да е да кажа че съм инженер, а не фризьор, но не съм и ел инженер, тоест имам някакво логическо и техническо мислене, но не ме застрелвайте с ел. терминология. Четох доста теми из българските и чуждите форуми, както и гледах доста клипчета в ютуб на подобни проекти, но всички хора които са постигнали някакъв успех вече не влизат по форумите и не мога да намеря контакт с тях.
Последните месеци се занимавам със опити да подкарам трифазни мотори, първо правих опити със BLDC електромотор на 12V с мощност 850W от автомобилна електрическа перка, като се опитах да я подкарам със ESC за хоби (колички, хеликоптерчета и тн), а сигнал му давам със серво тестер пак за хоби цели.
Втория ми опит е да направя електромотор от автомобилен алтернатор, като за целите на един работещ алтернатор разпоих диодния блок, свързах фазите към спийд контролера, и тъй като ротора не е с постоянни магнити пробвах да го възбудя със напрежение 12V и 5V, тъй като четох че при ниско напрежение към ротора се постигат по-добри резултати.
Е, и в двата случая успях да накарам електромоторите да се въртят, но със много ниски обороти и никаква мощност. Под ниски обороти имам предвид може би 100тина оборота в минута, а под никаква мощност - и двете ги спирам без проблем с ръка. Явно има нещо което не правя като хората и имам нужда някой по-компетентен от мен да ме насочи към проблема. И двата електромотора са пробвани със 2 различни спийд контролера, и двата са рекламирани като 100 амперови, в общи линии най-мощното което успях да намеря на българския пазар, както и със 2 различни серво тестера - един самоделен и един който поръчах по интернет, и при двата тестера, и при двата контролера, и при двата електромотора, резултатите са много ниски обороти и никаква мощност, също много слаба реакция на въртенето на потенциометъра на серво тестера (завъртам го малко-тръгва, навъртам го до край - оборотите почти не се променят до колкото мога да определя на око). Захранвам ги със автомобилен акумулатор 12V 75Ah... Моля всеки който има някаква идея какъв може да е проблема да сподели някакви насоки...
Електромотора от електрическата перка е същия като от това клипче, човека го е подкарал също със хоби спийд контролер и същия серво тестер като този който аз имам..
https://www.youtube.com/watch?v=In40bskrRaY