Автор Тема: + и –...има ли фиксирана поляризация електрическият заряд?  (Прочетена 215963 пъти)

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
  • Публикации: 4 290
  • Мисля, следователно...мисля!
Ок, ако си прав, то не би имало разлика в светенето на лампите при тази най-проста схема със или без среден проводник, нали така?

Понеже, според теб в средния проводник не тече ток! Следва, че като го махнем, няма да се сумират напреженията на батериите и съпротивленията на лампите, понеже средният не играе роля (щом по него не тече ток), а има само:
Не тече противоположен ток. Нищо не тече - електроните си стоят около атомните ядра или се движат хаотично, но няма насочено движение, защото няма разлика в потенциалите която да ги кара да се движат насочено

Да, ама - НЕ!
Със или без среден проводник, веригата ще затваря на различно място!

Опитът с диода си го направи сам, вярвам, че ще си обективен.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 561
Вайййй! Добре че се оттеглих! М'чи то станало много сложно бре! Тоя atos Ша ви побърка! BAt_Vanko, дека си ръгнал с осцилоскопи и генератори да доказваш такава сложнотия! То няма уреди измислени за това!
Баси и мармалада стана от тази проста схема...чак угризения ме налягат, че повдигнах въпроса ;D - каза и atos

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
Ще се побърка този, който мрази да мисли и кара по утъпкания коловоз!
Когато се споделя идея, съмнение някакво в нещо (в някой "изконно-вечен" постулат), човек трябва първо да вникне в идеята, да я осмисли като своя и чак след това да я атакува, ако види слаби точки! А не - '"Не смея да помисля нестандартно, щото това (видиш ли), ще ми разклати вярата в учебниците, пък тогава...как да призная, че съм учил нахалост?"
Ми то...всичко е изучено, открито, доказано и проверено, нали така, според някои?
Защо е нужно аз да се напъвам да мисля, след като едни "добри хора" са се погрижили да измислят всичко?

Теню пусна много интересен линк в чата, мисля, че матрицата се разпуква по малко...https://www.facebook.com/100009730993175/videos/509134406087588/

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 058
Ок, ако си прав, то не би имало разлика в светенето на лампите при тази най-проста схема със или без среден проводник, нали така?

Да. http://tinyurl.com/y9393xl6 Можеш да си триеш, слагаш и променяш стойности за да се убедиш че е така.

Понеже, според теб в средния проводник не тече ток! Следва, че като го махнем, няма да се сумират напреженията на батериите и съпротивленията на лампите, понеже средният не играе роля (щом по него не тече ток), а има само:
Да, ама - НЕ!

Не, ама ДА!

Ще се побърка този, който мрази да мисли и кара по утъпкания коловоз!
Когато се споделя идея, съмнение някакво в нещо (в някой "изконно-вечен" постулат), човек трябва първо да вникне в идеята, да я осмисли като своя и чак след това да я атакува, ако види слаби точки!

В коя точно идея да вникна? Че в един проводник текат едновременно 2 тока в 2 различни посоки? Опитай се да приложиш тази твоя идея към нещо толкова елементарно като трифазен електромотор и ще се видиш в чудо. Колко тока и в какви посоки текат там? А ако сложим и нулев проводник нещата съвсем ще загрубеят, щото и напреженията стават различни...
Не случайно се опитвам да се придържам към правия ток, защото там нещата са лесно проследими.

Неактивен hyparh

• Сериозен Експериментатор
  • Сериозен
  • Публикации: 1 013
  • As above, so below
Теню пусна много интересен линк в чата, мисля, че матрицата се разпуква по малко...https://www.facebook.com/100009730993175/videos/509134406087588/

Атос, в това видео някой се е упражнявал на After Effects или подобен софтуер.
За някои и това видео е истинско, а всъщност е изградено именно на After Effects: https://www.youtube.com/watch?v=RnE8YO3HifM
Внимателно анализирайте нещо такова преди да му повярвате...

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 238
То нулата при  трифазните мотори не върши никаква работа, дали ще я вържеш или не си е все тая, мотора си работи.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 561
atos, има възможни и невъзможни неща! Каква е точно идеята? Да коментираме невъзможното, или да го направим възможно? В последната ти проста схема липсват подробности. Като например, всичко ли приемаме за идеално в схемата? Т.е. източници с абсолютно еднакви параметри, крушки също, проводници също, начин на опроводяване също. Ето казвам, има или няма среден проводник все тая! Защо? Защото в точките на свързването му, няма да има никаква потенциална разлика.
Ако обаче горе описаното не е идеално,....... впрочем отвори линка от преден пост на juliang, и ще разбереш какво става. Т.е. през среден проводник тече ток, създадена е потенциална разлика в точките на свързване. Тогава е необходим, или просто върши работа.

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
hyparh, не съм казал, че вярвам! Гледай как се интерпретират нещата често... хаха...
Но все -пак е интересно  ;D
Какво да му става на линка, това е симулатор, той е изграден точно от алгоритми, базирани на това схващане!

Бях на лов, ударих слон, ако не вярваш, питай жената, аз всичко и казвам.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 058
Какво да му става на линка, това е симулатор, той е изграден точно от алгоритми, базирани на това схващане!
Atos, точно за това аз се опитвам да давам примери с прав ток. Ако имаш съмнение че законите на Ом и Кирхов не важат в една толкова проста схема, захранена с прав ток ... не виждам смисъл изобщо да спорим. Ако един симулатор не може да се оправи с 2 батерии и 3 резистора през които протича прав ток ... не знам как изобщо правим компютри, телевизори и осцилоскопи :)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 263
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Не Юлияне Атос въобще не се съмнява в законите на Ом и на Кирхоф.
По долния цитат обяснява всичко:
Цитат
hyparh, не съм казал, че вярвам!/quote]
Всичко е било манипулативни изказвания с цел водене потребителите за носа далеко от опреддлени теми. На това още му викат демагогия. Не знам какви са причините за подобна политика а и не ме интересува. Всяко нещо което има начало трябва да има и край. Мисля, че сега е времето за мен. Смятам да прекратя участието си в този форум поне до като не забележа съществена промяна в съдържанието на публикациите, в което силно се съмнявам. От този момент нататък ако случайно някой има въпроси към мен, на лични или по пощата. Искрено желая успех на онези които наистина търсят СЕ. Все пак се замислете това ли е най доброто място за постигане на целите. Довиждане, въпреки, че по вефоятно е да е сбогом.

Неактивен MTM

• Сериозно Активен
  • Публикации: 420
atos сигурно има в предвид, следното : схемата с двете крушки и средната точка. Че ако една от крушките изгори, без тази средна точка, другата крушка няма да свети. Което си е така.

Неактивен x_name41

• Стабилен
  • Публикации: 940
  • מוזיקה מאריכה את החיים
    • https://www.sanmina.com/
Re: + и –...има ли фиксирана поляризация електрическият заряд?
хм, що за въпрос?. Купете безплатно тази книга и ще разберете подобни въпроси на много отговори

...или най добре прочетете учебника по основи на електротехниката от Атанас Шишков

<a href="https://www.youtube.com/v/j6vxDIn8qqg" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/j6vxDIn8qqg</a>

Неактивен MTM

• Сериозно Активен
x_name41такова нещо не съм писал. Това е заглавието на темата, дето си го писал. Лично на мен книги да чета, не ми трябват. Когато е трябвало съм чел. Сигурно нещо не си разбрал правилно. Пак прочети, но внимателно.

Неактивен MTM

• Сериозно Активен
x_name41или ти и твойте к ниги, ще ме разубедят в противното, дето съм писал?? Ако е така, късай книгите и не се занимавай повече с електроника. А  Шишков си е готвач на манфжи. Само може да му се възхищаваш.
 ПП щот няма какво друго да кажеш, се заяждаш. Чети правилно, какво съм писал. Темата не съм я писал АЗ.

Неактивен Аtos

• Global Moderator
  • Много Напреднал
Ок, пиша наистина последен (потребителски) пост в тази тема!
Бях провокиран да мисля по тази тема от постовете на Алан и Велев! Концепциите, които те разтвориха са интересни, схемата (първата в темата) - също интересна! Не като изпълнение, а като анализ от замисъла и! Плюсът в някои схеми дава захранване ... минус!
Стигнах до странни изводи, влизащи в конфликт с някои постулати (нека някои да не си мислят, че съм чел по-малко от тях...изчел съм тонове книги на времето) и поради тази причина, допуснах наличието на явление, което не може да се установи чрез класическо измерване! Както каза Мишо (макар и саркастично) - "То няма уреди измислени за това"...е, наистина, все още НЯМА!!!
Както преди 300 години никой не е имал "мултицет", а само преди 40, никой не е предполагал, че измерването на капацитет ще е възможно с "джобен" уред!
Ако две или повече различни по вид напрежения (и съответно-ток) минават по един проводник, но в различни вериги, те няма да си пречат, в случай, че самият проводник не се яви консуматор!
Доказва се от наличието и използването на такива вериги!

Всички досега създадени уреди за измервания, не могат да сепарират в измерването си само едно от напреженията, движещи се по този проводник, не разполагаме още с такава технология! Осцилоскопът мери и показва всички графики в съответната точка, не може да отдели само една и да проследи само нея!
Поради това, измерваме всичко "накуп" и смятаме, че е едно цяло=сбора от напреженията...чиста аритметика!
Опитах се да обясня, насреща - стена от догми! Ок, законът на Кирхов е валиден, законът на Ом - също! Но какво от това? Те разглеждат точно в същата аритметична концепция нещата (А Фарадей - майната му). Разпределението на "зарядите" по изпъкналите метални части...пак - майната му (кому е нужно)!
Важат точно толкова, колкото закона на "Бай Мангал" - ако в една каца с мед излееш кофа с лайна, отдолу ще източиш гадост! И това си е съвсем вярно, нали. Но ако лайната и медът се смесват в кацата, коя е силата, която после ще ги раздели, че да са си пак отделно - лайна и мед? Та едното да ползваш за тор, другото - за храна?
Извод - закона на "Бай Мангал" е универсален и не подлежи на съмнение!
(Аз съм Бай Мангал, а законът си го съчиних в момента - за да няма тъпи въпроси)
Жалкото за мен е, че дори изобщо не допуснахте подобна вероятност за това явление?!?!
Нахвърлихте се като хиени, да ръфате и да обяснявате как не съм бил прав , без изобщо да се замислите върху подобна възможност!
Е...с това приключвам дискусията си (личната) в тази тема! Оставете ме, нека съм заблуден...

П.П. Радико, няма да е зле да запознаеш аудиторията с произхода на този цитат - чий е и по какъв повод е писан (аз за пръв път го виждам)?