epwpixieq-1, сметките ти са погрешни, не знам дали си сгрешил в дименсиите или във времето и дали не бъркаш енергия с работа за конкретния случай?
atos, няма проблем да не се съгласявате с мен, но не мисля че греша в изчисленията. Точно за да няма недоразумения изразих всичко в Джаули.
Има таблици, изпитани в практиката вече от 100-тина че и повече години, по отношение на енергийната концентрация и освен ако не ги подложим тях под съмнение не виждам къде другаде може да ми е грешката, поне в изчисленията. Ако вие виждате моля покажете.
Казваш - 475 тона (що пък точно толкова) и то на 3,6 метра?
числата съм ги избрал така за да могат да могат да представят потенциалната енергия на товара, така че тя да е приблизително 17 MJ, което е теоретичната енергийна плътност на 1 кг дърво ( изключа самите характеристики на различните видове дървета или тяхната влажност ).
Ок, дава по изчисления 4,655 кw/h наистина, но я се опитай да ги извлечеш тия 4,655 киловатчаса в електричество от 1 кг. дърво?
Това е съвсем друг въпрос и опира, както подчертах, до технологията за ефективна трансформация на енергията. Имаме страхотно разхищение на енергия, но ние просто не свикнали да го виждаме, понеже сме израснали и постоянно заобиколени от такова разхищение. Затова подчертах, че проблема върху който има смисъл да се концентрират усилията за изследване е относно ефективната трансформация на топлинна в механична енергия.
Или да се топлиш над 5 часа с едно дърво 1 кг. еквивалент на 900 вата електрическа печка, включена за 5 часа?
То ако ставаше така, щяхме да се топлим с по двеста килограма дърва за цялата зима.
1 кг дърво, няма как да го горите 5 часа, но ако го изгорите напълно за кратко време, така че да останат само минералите от него, като при горенето достъпа до кислород е такъв, че имате стойкометрично съотношение на гориво към кислород, тогава и това което наричаме въглени или въглерода започва да се окислява, при концентриране на температурата, и се получава пълно горене.
Ако се направят изчисленията се вижда, че 40% от енергията при горене на дърво идва от окисляването/горенето на въглерода/въглените, и е важно не само окислението, а и това дали въглерода се окислява до СО или СО2, като един кислороден атом в повече, дава 3.5x повече енергия. Килограм въглерод изгорен до СО отдава 10 000 BTU или 10 MJ, а до СО2 отдава 35 000 BTU или 35 MJ. Ако това се разбере от хората, които горят, дърва или въглища, и се концентрират усилията върху ефективно горене, най-малко за утопление, тогава вече наистина може да говорим за свободна енергия, понеже какво по-свободно от въздуха, или по точно от кислорода в него.
Никой не може да ме убеди, че с енергията от 5 килограма дърва може да се вдигнат 475 000 килограма на 18 метра височина!!! И то за една секунда, може би (та ако ще и за 10 часа да е)? Освен ако не я разпаднеш термоядрено тази цепеница!
Смешно е! Изчисления даже не са нужни, за да го осъзнае човек!
Разбрал съм че човек не може да бъде убеден в нищо, особено ако има вече насадено мнение по въпроса който се дискутира. Затова ако имате възможност, прочетете в литературата, даже и Интернет става за това, и сам си направете изчисленията и изводите. И тук не говорим за ядрен разпад, а за съвсем, на пръв поглед елементарни, химични процеси.
Искаш да кажеш, че фотоволтаична система на къща примерно, с работна мощност 7 кw ще я вдигне тази тежест на 18 метра височина за по-малко от 3 часа? А дано, ама надали!
А ако не я вдигне, значи произвежда енергия по-малко от една дебела цепеница?
за 3 часа ще направи, при максимално оптимално слънцегреене и ъгъл, 21 kW/h, докато в цепеницата която посочих теоретично има 25 kW/h, не точно, но да кажем достатъчно близко. Числата няма как да лъжат, сега друг въпрос е, че системата ясно трябва да е хидравлична, но като оставим загубите от преобразуването настрана, това е точно така. Интересно е, че вместо тонове камъни, някой спокойно може да си направи цялата къща на хидравлика. Колкото по-нависоко, толкова повече енергия складира, през деня на високо а през нощта се приземява
. Само доста скъпичко ще излезе такова акумулаторче, а и зимата ще му е доста студеничко.
Открихте СЕ-то, господа, поздравления
Колкото и хумористично да е това изказване, в него има голяма доза истина. Много неща са невидими за нас понеже сме свикнали да ги виждаме постоянно, като просто ги приемаме за даденост и изобщо не им обръщаме внимание.