Благодаря, Венци, ако питаш мен има много умишлени опити, за скриване на свещени книги и няма как сборът от библейските книги да не е пострадал! Това за Лилит е доста подвеждащо, обаче, защото тук става въпрос за концепция за сексуалността- ако Адам е имал съпруга, която е отсвирил и е предпочел Ева, то как само след 7 поколения Ламех има две жени? Тоест ако ти можеш да имаш две жени защо би отсвирил едната?
Мен ме ядосват други неща- книгата "Естир" от стария завет е страшно неточна, макар да не звучи толкова абсурдно- тоест съобразена е с тогавашните привички и култура на хората, но събитията описани там не са се случили, защото царя е сгрешен, обстоятелствата описани вътре са идеализирани и пр.! Е, ако може Естир да е част от Библията, защо не може макавейските книги, които са изключително точни за времето си исторически саги- справочници да не са част от библията? Изхвърлени са от протестантите!!! Освен това според мен историите, които са описани от самото начало на сътворението до потопа, които са най- отдалечени от нас и от там се очаква да са най- неточни и близки до съчинени легенди, определено не казват всичко случило се, а това, което казват е подобие на истинските събития! Тук ги няма интересите на змията, накарала Ева да изяде плода, например! Защо й е на змията, която живее в един идеален свят, разполага с абсолютно всичко от което има нужда, да подвежда Ева да съгрешава? Разбира се когато човек си зададе този въпрос и се заинтересува достатъчно задълбочено, останалата библия запълва дупката.
Положението, обаче, с тази досадна граница, или това досадно неправилно разделяне на нов и стар завет, скапва доктрините за многоженството и това променя идеята за сексуалните взаимоотношения между мъжа и жената. Преди е можело нещо, което след това не може и това го променя Бог, който уж е "Същия вчера днеска и во веки"!
Не се отчита и факта, че по онова време са се носили по църкви и паланки поне 20 евангелия, от които са избрани 4 най- достоверни! В останалите има начатъци на демонстрация на сексуалност от страна на Исус и на тази база Дан Браун направи милиони! Големия проблем е, че евангелията са се събирали и анализирали когато вече църквата е отхвърлила многоженството и това дава право на човека събрал книгите на новия завет да отхвърли тези, които не харесва, а по- късните преписвачи и преводачи да променят дребни двусмислени детайли от притчите на Исус, за да запазят измислените от тях принципи на моногамията и е интересно, че самия апостол Павел предупреждава за това!
Аз не мисля, че Исус е имал жени или е правил секс с Мария Магдалена, но съм и сигурен, че въздържанието от секс няма да ме направи много свят! От друга страна някой Негови притчи и символите зад тях, също потъпкват сексуалните импулси на хората и човек трябва да сверява с едни основни, повтарящи се в цялата Библия постулати, които дават светлина! Лошо е и друго- Библията е така написана, че оставя много не отговорени въпроси и навежда на размисъл, но и навежда към твърде различни изводи от страна на четящите я, при което е лесно да се използва като разковниче на раздори между различни християнски фракций, които замесват политически интереси. По тази причина се смята, че християнството е манипулативна религия!