Понеже се занимавам основно с разработката на изкуствен интелект, машинно обучение, еволюционни стратегии, генетични алгоритми и т.н., ще ви кажа следното: Всеки биологичен вид, оптимизирайки ефективността и жизнената си дейност, се е изхитрил и приспособил да взема от храната си (която е обикновено по-нисши биологични видове) някои "тухлички" (хранителни примитиви) НАГОТОВО, като същевременно е "забравил" да си ги произвежда сам. Тези хранителни примитиви се наричат ЕСЕНЦИАЛНИ, т.е. такива, които организмът НЕ може да си ги произведе сам (или пък може, но с много ниска ефективност), а същевременно са ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМИ за съществуването му. Това важи в особено голяма степен за 4-те есенциални аминокиселини, и за омега-3 мастните киселини. Важи и за всички биологично усвоими форми на магнезия, желязото, хрома и т.н. (т.нар. "микроелементи"). Имам в предвид - ако вземете да рупате магнезий-съдържащи камъни, или пък да гризете ръждясала желязна тръба, то нивата на магнезий и желязо в организма ви няма да се покачат ни най-малко... За да усвоите тези елементи, ще трябва да ги приемете в съответния биологично-усвоим вид, било чрез копривата или чрез някакви ядки. За аминокиселините и омега-3 мастните киселини обаче ще ви се наложи да прибегнете до месо и риба (или рибено масло), съответно. Каротинът - оранжевото багрило от морковите, бил прекурсор на витамин-А... Е, познавам хора, които са станали буквално оранжеви от ядене на моркови, но никой от тях не се е избавил от дефицита си на витамин-А ТОЧНО по този начин. Причината е в отчайващо ниското КПД, с което организмът успява да превърне само много малка част от наличния каротин във витамин-А. Сори - така сме еволюирали (или конструирани).
От всичко това следва един прост съвет - със себе си можете да си правите всякакви глупави, умни, обосновани или не експерименти, но, моля ви - НЕ ЛИШАВАЙТЕ ДЕЦАТА СИ ОТ МЕСО, РИБА И МЛЕЧНИ ХРАНИ, поне докато не навършат 20-годишна възраст, т.е. изграждането на телата им не приключи.
Ще ви споделя и друго - изобщо не съм с добри впечатления от колегите-вегани (в работата). Вялост, ниска концентрация, ниска производителност, беднота на идеите, праволинейност на мисленето, очевидна ЛИПСА НА НЕЩО СЪЩЕСТВЕНО за съществуването им като човеци. В сравнение с тях, суровоядците (не изключващи млечни, месни и яйца) са на светлинни години по-добре, но там пък по-голямата им част от времето отива за приготвяне и усвояване на храната... БАЛАНСЪТ, според мен, и НЕЗАЛИТАНЕТО В КРАЙНОСТИ е майката на всичко.
И накрая да уточня, че не съм привърженик на никоя от "школите" за веганство, месоядство или каквото и да било друго. Например - най-ми допадат като идеология слънцеядците, но за съжаление не познавам нито един жив такъв... Просто споделям наблюдения, разсъждения и резултати от мои лични експерименти.
В рамките на шегата - някой по-горе беше написал, че шимпанзетата предпочитали СУРОВО месо... Това е много странно, след като те по принцип са царе на печките, пещите, тавите, тиганите и т.н.? Естествено, че с каквото са свикнали, и каквото е по възможностите им (и към каквото организмите им са приспособени) - такава храна и ще предпочитат!
Колегите със семената - имаше един човек, който продаваше семена от български сортове домати, селекционирани по времето на социализма, онлайн. Взех веднъж от него, но тъщата ги посяла едно до друго, съответно се опрашили кръстосано и накрая излезе манджа с грозде..
Ще потърся мейла и, ако го открия, ще го постна.