Превръщането на масата в енергия с помощта на E-Cat SK
от Mats Lewan
Ами ако LENR реакциите се окажат по-плътни от енергията на делене и сливане, или с други думи, те имат по-висока ефективност, като извличат маса от определено количество гориво и я превръщат в енергия?
Rossi ми каза, че общото количество гориво (прах) в завода на Doral 1MW е около 6-7 кг. Той не ми каза за резултатите от изотопния анализ на използваното гориво, но имам впечатление, че той счита, че частта от горивото, което е участвало в реакцията, е твърде малка, за да доведе до значителни изотопни промени. Не знам дали това е правилно, тъй като нямам информация за анализа.
Но нека предположим, че това е правилно. Нека след това да сравним добре познатите ядрени и химични реакции.
Освобождаването на 1MW мощност за една година означава обща енергия от около 9 GWh, която според E = mc2 съответства на около 0.3 грама маса, превърната в енергия. Въпросът сега се отнася до горивната ефективност.
Например бомбата в Хирошима съдържа 64 кг уран, от които малко по-малко от 1 кг са претърпели ядрено делене. Освободената енергия е около 15 kt TNT или 17 GWh, което съответства на по-малко от грам маса, превърната в енергия.
Бомбата в Нагазаки предлага сходни числа - 6 кг плутоний, от които около 1 кг са претърпели ядрено делене, освобождавайки 21 кт TNT или около 24 GWh, което съответства на около 1 грама маса, превърната в енергия.
С други думи, за да се превърне около 1 грама маса в енергия, трябва да се остави 15-20 kt гориво да претърпи химическа реакция, или около 1 kg гориво да претърпи реакция на ядрено делене (и се нуждаете от няколко пъти по-голяма маса от гориво, за да се получи деление на един килограм). Това прави ядреното делене около 10 милиона пъти по-ефективно, отколкото химическите реакции.
(Масата, превърната в енергия в химичните реакции и в ядрения разпад, произтича от енергията на свързване в атоми / молекули или съответно в ядра, освобождавайки се, което води до съответно намаляване на масата).
Това също така означава, че ако реакцията на LENR, която захранва E-Cat системата в Doral, има същата горивна ефективност като ядрено делене, около 300 грама от 6-7 kg гориво трябва да са участвали в реакцията. Това би било около 5% от горивото, което лесно би било открито чрез изотопен анализ на използваното гориво.
Сега, * IF * изотопния анализ не показва никаква значителна промяна, това може да означава, че горивната ефективност е по-висока, отколкото в ядреното делене, или с други думи, че само малка сума, да речем няколко грама от общото количество гориво от 6-7 kg, участвали в реакцията, за да превърнат 0.3 грама маса в енергия.
Най-малкото възможно количество би било 0.3 грама включено гориво, което означава, че процесът LENR би бил 100% по-икономичен, в сравнение с ядреното делене с около 0.1% икономия на гориво, а химичните реакции са по-малко от 0.00001%.
Оптимизирайки технологията, която Роси очевидно е направил чрез развитието на E-Cat SK, това може да означава, че вместо да се нуждае от 6-7 кг гориво за производство на 1 MW мощност, ще ви е необходимо много по-малко гориво. Ако погледнем снимката на QX, която по същество ще бъде същият реактор с ядрото като SK, това изглежда вероятно - ще се нуждаете от около 50 SK (всеки с мощност от 20 kW), за да произвеждат 1MW мощност и не мисля, че бихте прибавят около 100 грама гориво във всеки реактор.