Прочетох ти свободното съчинение "по диагонал", но за да му отговоря подобаващо:
Първото нещо в една дискусия е да се разбере гледната точка на опонента, и вие най-малко и това не разбирате, да не говорим изобщо за излагане на смислен контра аргумент.
Накратко:
1. Противоречиш на основателя на полит-икономията Адам Смит. Но къде е той, къде си ти?!
2. Ако капитализмът бил умрял началото на 20 век (или каквото там писа) - то от тогава до сега в САЩ и ЕС какво беше?
Комунизъм, социализъм, феодализъм, робовладелчество, родовоплеменен строй??
3. Руснаците са във валутен борд като нас. За да пуснат още рубли, трябва да изнесат на Запад стоки и суровини и от Запада да им нарисуват някакви хартийки. Трябваше на 22.04.2020 да има референдум, с който руското законодателство да се постави над международното, с което да почне национализацията на Руската Централна Банка (която е руска на думи), но коронобесието забави това.
На първите два въпроса съм ви отговорил но като както четете по диагонал няма да разберете нищо, макар че виждайки какви небивалици пишете, даже и да не четете по диагонал (за ваше съжаление) не мисля че ще разберете нещата, най-вече понеже ви липсват основни разбирания.
На третия обаче ми кажете, щом като пишете "Руснаците са във валутен борд като нас", към коя основна международна валута е фиксирана рублата (предполагам че знаете че лева е към еврото), не е към еврото, не е към долара, не е към паунда или към швейцарския франк, коя е тази незнайна валута. Понеже ако не знаете валутния борд изисква фиксиране спрямо нещо, дали ще бъде друга плаваща валута или килограм злато или килограм сребро, трябва да има тази фиксираност иначе няма валутен борд. Или може би имате в предвид че рублата е фиксирана към рублата
и така съм напълно съгласен.
На третия обаче ми кажете, щтом като пишете "Руснаците са във валутен борд като нас", към коя основна междунаронда валута е фиксирана рублата (предполагам че знаете че лева е към еврото), не е към еврото, не е към долара, не е към паунда или към швейцарския франк, та кажете коя е тази незнайна валута? Понеже ако не знаете валутния борд изисква фиксиране спрямо нещо, дали ще бъде друга плаваща валута или килограм злато или килограм сребро, трябва да има тази фиксираност иначе няма валутен борд, или може би имате в предвид че рублата е фиксирана към рублата
и така съм напълно съгласен, но за ваше съжаление това не прави валутен борд.