Може.
То е скаларна величина. Разбирай отметки по безкрайна права. Последното е аналогия разбира се.
Аналогия е разбира се, пък и не виждам защо скаларни величини се намесват в този казус. То и самото време имало посока, значи не е скалар, но посоката му не е пространственна характеристика а нещо друго. хайде първо да дефинираме що е пространство и по какво се различава и евентуално оприличава с времето. Времето вече го бистрихме тук в една отделна тема, аз си казах мнението че то не е обективно, и е само абстрактен конструкт, за пространството обаче мисля че е със обективни свойства, като, вместилище на обекти, протяжност на обекти, движение на обекти.
Самото пространство обаче не взаимодейства със материята, и ако няма материя то и пространството няма как да съществува. Нютон е мислил че пространството е вместилище на обекти, което не зависи от обектите в него, демек то е независимо от материята. Нютон е сматал още и времето като за математически безкрайно от минало към бъдеще, течащо като река и независещо от обектите и събитията в него. Лайбниц е смятал тъкмо обратното, чиято страна застъпвам и аз в моите виждания. Там е работата че физически не може да се изолира материя извън пространството и времето, може би тя е била в изолация преди големият взрив, може би тогава са възникнали пространството и времето, а преди това материята да е съществувала в непозната форма без измерения, всичко събрано в точка без размер и неслучващо се никакво събитие, в момента когато някой или нещо е задействало всичко. Може да е бог, или нематериален свръхестествен интелект, знам ли.