Аз практически не съм се занимавал с проектиране на системи с фотоволтаици до сега.
Единствено съм правил предпроектни проучвания .
1. Относно алгоритмите за MPPT има много варианти.
Има отделни MPPT контролери за оптимизация, но те обикновенно са за ниски напрежения.
Има и специализирани чипове за изпълнение на MPPT алгоритми.
Тук може да се прочете за фотоволпаик и бойлер :
https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=18&t=39346&sid=0eb0d111a42a177cdc537f1ae41a8755Обикновенно алгоритъма като основа е следния:
- измерва се тока и напражението на фотоволтаичните панели
- смята се мощността
- сравнява се с мощността от предното измерване
- ако е по-голяма или равна се увеличава стъпката на изменение на мощността със някаква стъпка ++
- ако е по-малка се намаля стъпката на изменение на мощността със някаква стъпка --
- променя се с стъпката мощмостта
- следва нов цикъл отначало.
Тава е най-простото изпълнение. Но има проблем, че може да се попадне на локален максумум на мощност на панелите и да се спре дотам търсенето на максимум.
Има по-сложни алгоритми, които се спрявят с този проблем.
2. На този адрес има много добър проект за фотоволтаичен инвертор от който може да се използват идеи за измерване.
На базата на Arduino e. Има и софтуерен пример.
https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=41&t=54081&hilit=2v6&sid=81de5442a673a5e38a3708b206869a20 3. Първо мисля, че оптимизатора трябва да е отделно самостоятелно устройство. С възможноста за външно управление.
Относно хардуера си мисля, че трябва да е на базата на Arduino. Така ще бъде по-достъпно за реплекиране и лесно може да се интегрира с досегашна работеща система
чрез USB или RS232.
4. Силовата час като най-просто може да съдържа мощен транзистор и индуктивност с диод и кондензатор . Транзистора се упралява с ШИМ .
Идеята е че се получава като променлив товар върху фотоволтаика, който чрез промяната му се променя работната точка на фотоволтаика.
Така чрез алгоритъм може да се оптимизира режима на работата му.
Постоянното напрежение може да се подаде на един товар или чрез други управлявани с ШИМ транзистори да се разпредели пропорционално на няколко други товара.
Тава набързо.