. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Пак да попитам, дали има някой знаещ, който да даде съвет за оптимизирането на енергията от фотоволтаичните панели, към нагревателите на пясъчната батерия, защото започнах да се чувствам досадник в чужда тема !
Filchev аз имам опит с акумулирането на топлинна енергия, но със значително по малки обеми.
Моето Слънчево парно – 1 имаше Буферен съд с вода 500 л. Сага новото Слънчево парно – 2 има Буфер 750 л.
Топлинната енергия от Буфера използвам за ОТОПЛЕНИЕ и БГВ.Топлината от Буфера през зимата стига най много за 16 часа.
БГВ може да стои в Буфера до 3 денонощия през лятото.
Темата ФВ Енергиен Оптимизатор е моя, аз я отворих във връзка с моята Домашна Ел Централа с мощност 4,5 кВт.
Направих и устройство което нарекох ФВ Енергиен Оптимизатор. Накратко моята ДЕлЦ – 2
НЯМА инвертор, Няма акумулатори. ДЕлЦ – 2 работи вече 6 месеца т.е. през отоплителния сезон 2022 – 2023 г., работи перфектно, захранва няколко ел. нагревателни уреда – ел. печки с
ПРАВ ТОК. През деня ДЕлЦ захранва печките и те отопляват къщата. Ако има топлинна акумулирана в Буфера, то топлината отоплява чрез радиатори къщата през нощта. Ако няма топлина, включвам ел. нагревател 3 кВт, монтиран в Буфера и с ток НОЩНА ТАРИФА отоплявам къщата. Използване на газ – метан е сведено до минимум.
Опита който натрупах с правия ток ми дава право да кажа :
1. Когато ел. енергия се използва САМО за отопление/топлина НЯМА НУЖДА от ИНВЕРТОР/ИНВЕРТОРИ, той просто е излишен.
2. ФВ панели трябва да се свържат последователно по 5 – 6 – 7 бр. така че, на изхода да дават 240 – 250 V прав ток, това напрежение е такова от гледна точка на БЕЗОПАСНОСТ, изолация, връзки и т.н.
3. Групите от ФВ панели, които при теб ще са около 10 бр. те се свързват в ПАРАЛЕЛ.
4. Трябва да има устройство, което да съгласува/подбира товара т.е. нагревателите които ФВ панели ще захранват.
Това устройство аз го направих и го нарекох ФВ Енергиен Оптимизатор. ЕО включва/изключва ел. печки в зависимост от слънчевото греене. ЕО има МикроКомпютър и прави системата ФВ панели + нагреватели автоматизирана, тя не се нуждае от намеса на човек. Коментара на някой колеги от ФОРУМА, че ЕО е излишен е БЕЗМИСЛИЦА, коментар на човек който НЯМА опит с ФВ панели.
5.Нагревателите трябва да са МНОГО, всеки с мощност не повече от ? 1 – 1,5 ? кВт , така ще може плавно да се включват/изключват нагревателите и да се подбере оптималната мощност, която да товари ФВ панели.
Според мен това ще са около 20 групи нагреватели.
Това мога да кажа на този етап. Разбира се има още много въпроси за решаване, като колко слоя да бъдат нагревателите,
да се измерва температурата на всеки слой, да се инидицира, извличането на топлината и т.н. Задачата не е прста.
Filchev, в заключение ти предлагам да дойдеш при мен, живея в Банкя и да видиш на място как работи ФВ Енергиен Оптимизатор. Този принцип може да се приложи и при теб в уголемен мащаб.