Интересуват ме всякакви алтернативни теории различни от класическата по цял свят.
В класиката се говори за амплитуда на напрежението и фазов ъгъл.
Предполагам в някоя алтернативна ще се говори за изменение кривината на полупериода, защото точно така се получава при измерване с осцилоскоп.
При прекалено много индуктивна реактивна енергия забелязах притъпяване на вълната и лек спад в амплидудата на U - кръстил съм го намаляване по напречна съставка на вълната.
При прекалено много капацитивна реактивна енергия забелязах изостряне на вълната и повишаване на амплитудата на U - кръстил съм го намаляване по надлъжна съставка на вълната, макар че честотата е неизменна.
Просто такива имена им дадох, за да не ги бъркам.
Учудих се, че резултатите бяха потвърдени и от мои познати, тествали UPS-ите произвеждани в завод "Черно Море"-Варна през далечната 1990г. Износ за Сърбия. При включване в UPS системата на вентилатори с асинхронни двигатели, вълната леко пропадала (притъпявала се) - индуктивно влияние.
Разбира се от там нататък всичко е свързано с една огромна камара интегрални зависимости. Както лицеви интеграли, така и уравнения за определяне кривината на вълната, блаблабла и нямам идея до къде ще я докарам. Разбира се много по-лесна е за разбиране отколкото класическата, но не и за изчисление. Там е пълeн ад поне засега
Срещали ли сте подобни теории за електрическата реактивна енергия?