valex ти ме връщаш 15 години във времето, когато аз кандидатствах за банков КРЕДИТ който щях да
използвам за направата на моето Слънчево парно.
Тогава имаше програма "Енергийна ефективност", която отпускаше КРЕДИТИ за подобни проекти.
Няма да се впускам в подробности, но тогава моят проект "Слънчево парно" не беше одобрен. Не ползвах банков кредит
и Слава БОГУ !
И тогава имаше тежка бюрократична част, но потребителят кандидатстваше за КРЕДИТ, който трябваше да върне за ХХ години.
Сега тази програма предлага БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ, разликата е много голяма !
Бюрокрацията е в ПЪТИ ПО ГОЛЯМА !
Прегледах документите и условията за кандидатстване. Аз лично НЕ БИХ КАНДИДАТСТВАЛ при тези условия.
Смятам, че в основата си програмата е ГРЕШНА !
По ефективно и по правилно е да се кандидатства за КРЕДИТ при ниска лихва и дълъг срок за изплащане.
Може да се опрости част от кредита и лихвите на добросъвестните потребители.
По този начин парите ще се върнат в Държавния бюджет, много повече потребители ще бъдат обхванати и може да се
изпълняват проекти от всички видове ВЕИ, а не само ФВ и топлинни колектори.
Другото което ми прави впечатление, тази програма е МНОГО, МНОГО закъсняла !
В БГ има много домакинства, които като мен вече са изградили ДЕлЦ и Солари. Тези системи работят с години, доказали са ефективността си. Тези домакинства би следвало да получат някакви бонуси за своята инициативност, както и подкрепа да
разширят своите системи и да ги усъвършенствуват. Пак имам предвид КРЕДИТИ, които ще се изплатят.
Спирам до тук, виждам че Държавната и Общинска администрация в БГ е на твърде ниско ниво, доказва за пореден
път НЕКОМПЕТЕНТНОСТ и КЪСОГЛЕДСТВО. Което е жалко !