Мда,
Интересно, на какви инженерно/технически и медицински данни се позовава подобно изчисление. И как пък точно ги определиха тези 5500, а не 5569 да речем. Честно казано по интересно е за кого е предназначена тази статийка.
В България първите ТЕЦ заработват някъде 1959г. към 1975г. мощностите се равняват на настоящите към днешна дата. Да не говорим също, че тогава никой не е мислил за екология и голяма част от населението се отопляваше на въглища. Според това "изследване" излиза че към днешна дата преждевременно са починали близо 20000. Интересно как може да се докаже това, въпреки че е ясна целта на подобни "изследвания". Единствения начин за постигане на "зелената" цел е да покажем колко страшни са нещата.
dymelsoft, много издържан логически коментар! Надявам се колегите да го осъзнаят.
Вече споменах няма безпристрастни статии, всяка е написана с някаква гледна точка, особенно тези относно "зелената" (то преди време беше червена
) идея. Така тези статии трябва да се четат винаги от реална гледна точка. Лично, когато видя заглавието вече ми е доста ясно каква е насоката на статията и какво скрито (или не толкова) иска да наблегне.
Очевидно е че трябва да се направи нещо " зелено", но какво?
Не мисля че "правенето" на нещо "зелено" е правилния подход Михаил Кузмов. Както се кзава 'с "добри" намерения се стига до ада'. Тоест "правенето" на нещо без да се осъзнава какви могат да бъдат последствията е доста пагубно начинание. Ето като личен пример вие можете, най-малко, по-дъбоко да се запознаете с нещата и тогава да пускате "статии", които действително имат сериозно онтошение, а не само алармиращо и потдържащо/подклаждащо "зелената" мечта.
От друга страна, веки може да прави нещо полезено, най-малко като осъзнае неефективността на процесите с които е в досег всеки ден и особенно топлинните! В допълнение това което ние наричаме отпадъци (даже и от свобсвеното ни тяло) могат да се използват отново, най-малко от приордата. Казвам го от личнен опит (когато се живее в къща е по-лесно отколкото когато се живее в апартамент) и давам пример: От години нищо не излиза от имота. Вичко органично се разгражда саморъчно изградени компостни бинове (няколко палета направени в куб). Вичко което е с петолен поизход се сортира за повторно използване (веднъж дъм платил за петролните молекули да не съм богат че да ги извхълям след това ... освен като СО
2 ). Много хора правят собствена зимнина (браво на тях), това е начин да се намали агрегатната консумация на енергия. Всички тези "малки" неща помогат, въпреки че хората много не ги забелязват.
За съжаление, по-горните лични/семейни оптимизации, никъде не се рекламират/пропагандират понеже няма добавена стойност (овсен за вас) от тях. Има много други неща които храта могат да оптимизират особенно относно изолация и отопление (споменавал съм много относно това). Само ще добавя, като накоро правех изчисления относно домакинството в къщата като
99% от цялата (закупена) енергия използваана през годината се използва през зимния сезон за отопление. Вие показахте СО
2 на KWh от енерго снабдителя който ползвате, изчисленията при мен показват че при мен
СО2 отпечатъка е 3х по-нисък отколкото на вашия (а и предполагам при повечето) енрего снабдители, помислете върху това и направете реални изчисления (преполагаемо с познания) и така ще видите че нещата които трябва да се правят, и са най-ефектнвини, са основно елементарни и сравнително нискотехнологични, точно обратното от това което се пропагандира от "зелената" полиция.