Автор Тема: Може ли електричество да се генерира от въртенето на Земята ?  (Прочетена 19694 пъти)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 489
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Краси нищо смислено не можеш да научиш в час защото там точно по този въпрос се учат напълно погрешни неща.  То ти като си внимавал в час и какво спечели? Това, че отричаш съществуването на работещи машини които до средата на миналия век са се използвали като апарати за точкова заварка. "Пуншвайс"  това преди да навлезнат масово трансформаторните такива апарати.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 295
Радико, нещо не си ме разбрал. Диска на Фарадей си работи в оригиналния вариант. Проблема е че има варианти които не знам дали са дадени от Фарадей или някой друг ги е измислил, тези други варианти са неработещи.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
Виж сега. Можеш да измислиш хиляди варианти на въпросният диск. Които да работят. Въпроса е само да се спазят няколко основни принципа. Всяко устройство което е създадено спазвайки въпросните принципи е работещо. И въобще не е задължително да е диск. Има устройства на този принцип със цилиндрични ротори. Точно те са се ползвали за точково заварвване.

Неактивен Bat_Vanko

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 394
Радико, като каза "цилиндри", да пусна една книжка с малко повече размишления за униполярните машини.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
Ето тука един сайт. Това го имам и като PDF ама е някъде в стария комп. И не мога да го извадя сега.
Ама на този сайт е същото само където някой неща са леко съкратени:
https://fb.ru/article/455844/unipolyarnyiy-generator-ustroystvo-istoriya-sozdaniya-primenenie   

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 186
  • e^(π*ι)+1=0
Този факт доказва, че  твърдението за създаване на магнитно поле от някакви миниатюрни диполи и че от всяко диполче излиза по една паяжинка наречена силова линия  въобще не издържат на критика несъстоятелни са и в същност точно това твърдение е парадоксът. ... Факта, че магнитното поле не реагира от преместването на магнита ни отвежда към противоречиви размишления относно относителността на теорията за относителността.
Всъщност от магнитните дву/диполюси не излизат "пайжинки" а по скоро много тънки вихри. Но важно е да се отбелжи че това е една интерпретация на явлението или по-скоро широко наложената умствена картина на диманимата. Дали в действителност е така никой (поне за сега не може да каже).  А това че тези силови линии "не се движат" с физическата струкутра на магнита когато той има ос на симетрия ( и се върти около нея ) може да се обясни нагледно като мислено си представим много тънки вихри, във флуидна материя (пространството), който започват, закривяват и завършват в тъй наречена точка на флуидовъртеш. Тези точки са с огромна наситеност в магнита (пракически те са вихри образувани от електроните), представете си колко милиарди електрони съществуват в 1мм3 магнит. Когато тези отчки се движат дефакто флуида (в пространстовто) с тях не се движи а просто преместването на точката усуква като вихър следващата част от пространстовото. Имайки в предвид че преди това на същото място е имало дуга вихрова точка (и те са практически неразличими, проади тяхната близост и наистеност), от чиста практическа гледна точка ние всъщност имаме ново заръртане (магнитна линия) което практически е неразличимо от това което е било преди на това място.

Отбелязвам че това с дивжението на вихрите е абсолютно моя мисловна картина, която си изградих четейки преди 15-тина години статиите на Максуел от 19-ти век. Интересно е как човек когато започне да чете трудовете на създателите на модерните науки някаки си разчупва виждането отностно "стриктната наука", понеже осъзнава как тези хора в действително първо са изграждали мозъчна каритна на процеса и след това са го "запълвали" с математически формулировки.

Оказва се че wikipedia има доста добра статия относно хомополар генератор на Фарадей:
https://en.wikipedia.org/wiki/Homopolar_generator

https://fb.ru/article/455844/unipolyarnyiy-generator-ustroystvo-istoriya-sozdaniya-primenenie   
В този  сайт снимковия материал в голямата си част са взети от един от youtube каналите който вече посочих в предишен комантар и който вие решихте да игнорирате.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
Цитат
   този  сайт снимковия материал в голямата си част са взети от един от youtube каналите който вече посочих в предишен комантар и който вие решихте да игнорирате. 
Първо не съм решил да го игнорирам. И второ въобще не са взети от там. Да кажем, че и в този сайт и в канала снимките са взети от едно и също място където са публикувани бих казал дори преди въобще да съществува тубата.  pdf документа за които споменах че е в стария ми компютър  е там от много години "над 10"   а относно вашите  представи за магнитните вихри. Може би не са съвсем верни, но определено са доста по реалистични и по близо до истината от официалното обяснение на нещата.  Най малкото защото включват в се е си по подразбиране някаква среда в която се развиват тия вихри. Нещо което упорито се отрича от официалната наука. Е в това отношение мисля, че сме на едно мнение.

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
Най малкото защото включват в се е си по подразбиране някаква среда в която се развиват тия вихри. Нещо което упорито се отрича от официалната наука.
По-правилно е да се каже че "структура" на средата не че се "отрича от официалната наука" а по-скоро със "революцията" във физиката на частиците от 1920 - 1930-те години необходимостта за "среда" с която да се обясняват явленията (и така да се включва в математическите формулировки) на атомно ниво изчезва. Затова с течение на времето виждането за "среда" изчезва, още повече когато тези виждания не се преподават в университетите понеже не се виждат практически приложения на тези модели.

Преди тази "революция" довеждаща до физиката на частиците, физиката е била основно физика на полетата 18-19-ти век и всички изследователи е трябвало да си представят динамиката на средата (принципно флуид) в които всички тези явления (които изследват) се проявяват. Точно и затова винаги съм препоръчвал да се четат основните изследователски публикации, най-малко понеже човек вижа как тези велики умове са си представяли тези явления, преди да изведат математическите формулировки, които в последствие се преподавт без абсолютно никакви референции към идеята за (флуидни) полета.

Последния (велик) математик и изследовател в тази насока (поне от който съм чел материал и в много отношения абсолютно несъгласен с Айнщайновите публикации) е Карл Антон Бйоркинс за който съм коментирал тук: https://mazeto.net/index.php/topic,11036.msg105975.html#msg105975

Неактивен Bat_Vanko

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 394
При нормалните генератори взаимодействието между въртящият се ротор и неподвижният статор създава съпротивителен момент пропорционален на отдаваната мощност. Но тука и магнита и диска се въртят едновременно и единственият контакт с нещо неподвижно е този с четките. Но в случаите на контакт с проводяща течност (например живак) или проводящи лагери липсва възможността за спираща реакция. Та въпроса ми е съществува ли такава обратна реакция. Не мога да го нарека реакция на Ленц защото липсва какъвто и да е магнитен контакт. Някъде срещали ли сте такава информация?

Неактивен Радико

• Много Напреднал
При нормалните генератори взаимодействието между въртящият се ротор и неподвижният статор създава съпротивителен момент пропорционален на отдаваната мощност. Но тука и магнита и диска се въртят едновременно и единственият контакт с нещо неподвижно е този с четките. Но в случаите на контакт с проводяща течност (например живак) или проводящи лагери липсва възможността за спираща реакция. Та въпроса ми е съществува ли такава обратна реакция. Не мога да го нарека реакция на Ленц защото липсва какъвто и да е магнитен контакт. Някъде срещали ли сте такава информация?
Информация не. Експериментално ДА. Изглежда, че реакцията е спрямо някаква "виртуална" опора която нито можеш да я видиш нито да я чуеш. Взаимодействие обаче има. Ама по нататък. Обещал съм на Витан да обясня всичко след едно събитие което чакам с нетърпение. 

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
Но тука и магнита и диска се въртят едновременно и единственият контакт с нещо неподвижно е този с четките. Но в случаите на контакт с проводяща течност (например живак) или проводящи лагери липсва възможността за спираща реакция.
Магнита принципно може и да не се върти, понеже симетричното му въртене (около остта) не оказва никаво влияние. Относно контакта с рповодяща течност (точно живак) единствения апарат за който съм чувал е на Депама N-machine: https://www.scribd.com/doc/117175980/The-N-Machine-By-Bruce-DePalma https://brucedepalma.com/
Та въпроса ми е съществува ли такава обратна реакция. Не мога да го нарека реакция на Ленц защото липсва какъвто и да е магнитен контакт. Някъде срещали ли сте такава информация?
Незнам какво точно имате в предвид под израза "магнитен контакт" но явно имаме проникване на магнитните силови линии през проводниковата площ (диска). Реакцията на Ленц е базирана на EMF=-ΔΦ/Δt (обратна електродвижеща сила) която (теоретично) поражда ток с обратен момент противопоставящ се на първичния и понеже при монопларния генератор ние имаме ΔΦ/Δt=0 виждаме че, поне по закона на Ленц, нямаме "директна" обратна реакция (спирачка).

За сега не съм срещал информация относно някаква реактивна сила при такъв апарат, който сам по себе си е интересен понеже е единственото динамично устройство което дава пстоянно напрежение и ток без никакъв преобразувател/комутатор. Радико споменава за "виртуална" опора и ще ми бъде интересно да прочета повече отностно това (Радико споделете някакъв източник), понеже при експериментите с намотката на Тесла съм експериментирал със схема където имам нещо което се нарича "виртуална" земя/опорна точка. Както знаем в природата на всяко дествие има някакво противодействие, така че и в този случай би трябвало да се материализира такова. В крайна сметка тока е движение на частици и за 1А имаме движение на 6.24151×1018 заряда за секудна. Движението на тази маса от елементи предполага че те трябва да бъдат "отблъснати" от нещо, като принципно е възможно това да е инерционната маса на въртящия се диск под въздействието на константно магнитно поле. При положение че е така, излиза че колкото е по-масивен диска, и колкото му е по-висока скоростта, толкова по-висок ампераж може да се извлича от него. За съжаление на много колеги обаче, любители на енергия от малко воложена енергия да извлекат повече, не мисля че има някакво противоречие с физиката, понеже в крайна смета от системата може да се извлече не повече електрическа енергия отколко е придадена механична такава, базирана на въртящия се момент на диска. 

Неактивен Радико

• Много Напреднал
Цитат
Радико споменава за "виртуална" опора и ще ми бъде интересно да прочета повече отностно това (Радико споделете някакъв източник), понеже при експериментите с намотката на Тесла съм експериментирал със схема където имам нещо което се нарича "виртуална" земя 

epwpixieq-1 Вече споменах по горе, че става дума за експерименти. Аз съм първоизточника.
Сигурно има и други които са стигнали до същите изводи преди мен, но не са ми известни ма мен. Не съм успял да намеря информацията и за това съм се насочил към практическо определяне на нещата.  Та значи:
Ефекта "Парадокс на Фарадей"  е наличен и може да се наблюдава както в режим на генератор така и в режим на двигател. за последното има немалко клипове в тубата и не са фалшиви, пробвал съм.  Онова нещо на което "условно казано" се крепи полето за да генерира ЕДС въпреки въртящият се магнит крепи същото това поле за да взаимодейства то със тока които самото то е генерирало в диска. И да предизвика механична тяга във обратна  посока на въртенето. "Спирачен ефект" точно както във  всички други електрически машини. И тази машина както и всички останали  ВИНАГИ работи ЕДНОВРЕМЕННО и като генератор и като двигател. Ние се възползваме от единия режим от двата а другият винаги се явява пречка за целите ни която трябва да бъде преодоляна.  Това определено не е начина за безплатна енергия. Друго е интересното в случая. За него обаче като му дойде времето.

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • e^(π*ι)+1=0
Онова нещо на което "условно казано" се крепи полето за да генерира ЕДС въпреки въртящият се магнит крепи същото това поле за да взаимодейства то със тока които самото то е генерирало в диска.
Радико, да изясним малко тук. Искате да кажете че, според вашите разбирания, "полето генерира ЕДС"? Принципно според стандартните формулировки само промяната на (интнзитета) магнитно поле ΔΦ/Δt може да енерира такава сила, това принципно изразява и едно от 4-те уравнения на Максуел(-Хевисайд).

Както споменах и в предишния коментар при този тип (монополарен) генератор ние имаме ΔΦ/Δt=0 (констатнно поле, и затова деривативата е 0), точно и затова при въртенето на диска, и затваряне на електрическата верига нямаме генериране на обратна ЕДС (както рпи дстандартните системи които, както вие отбелязвате вигнаги работят в двата генераторен-двигателен режим). В крайна сметка зависимостта, независимо принципно каква е, винаги е постоянна, тоест когато имаме ΔΦ/Δt=0 ние не можем да генерираме обратна ЕДС (при затваряне на веригата), и затова ние не можем да гнерираме и ЕДС. Сега,  напълно възможно е да имаме някакъв друг механизъм на взаимодействие между магнитното поле, масата на дисковия проводник и центробежните сили но това няма нищо общо със стандартното "генериране на ЕДС" от полето, поне според Максуел-Хевисдайд формулировките които изискват промяна на интензитета.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 295
Bat_Vanko, ето ти малко превод от документа на Радико : [Недостатъци на първия генератор Дискът на Фарадей беше предимно неефективен поради противотоковите потоци. Принципът на работа на еднополюсен генератор ще бъде описан с помощта на този пример. Докато потокът на ток се индуцира директно под магнита, токът циркулира в обратна посока. Обратният ток ограничава изходната мощност към приемащите проводници и причинява ненужно нагряване на медния диск. По-късните хомополярни генератори биха могли да решат този проблем, като използват набор от магнити, разположени около периметъра на диска, за да поддържат постоянно поле около обиколката и да елиминират областите, където може да възникне обратен ток.] Така тия противотокове и обратни токове нещо да ти приличат на късото съединение за което ти споменах по напред. Та тази конструкция с плътен диск е изоставена бързо. Това което правят после само така външно прилича на диск, това са си намотки във формата на диск. И така стигаме до управляемата комутация и комутационните генератори. И така след малко размисъл се досетих че при варианта с неподвижния кръгъл магнит поставен директно върху диска, самия магнит има само иницираща роля. Всъщност четката която се движи по периферията е едновременно и електромагнит и статор.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
Радико, да изясним малко тук. Искате да кажете че, според вашите разбирания, "полето генерира ЕДС"? Принципно според стандартните формулировки само промяната на (интнзитета) магнитно поле ΔΦ/Δt може да енерира такава сила, това принципно изразява и едно от 4-те уравнения на Максуел(-Хевисайд).

Както споменах и в предишния коментар при този тип (монополарен) генератор ние имаме ΔΦ/Δt=0 (констатнно поле, и затова деривативата е 0), точно и затова при въртенето на диска, и затваряне на електрическата верига нямаме генериране на обратна ЕДС (както рпи дстандартните системи които, както вие отбелязвате вигнаги работят в двата генераторен-двигателен режим). В крайна сметка зависимостта, независимо принципно каква е, винаги е постоянна, тоест когато имаме ΔΦ/Δt=0 ние не можем да генерираме обратна ЕДС (при затваряне на веригата), и затова ние не можем да гнерираме и ЕДС. Сега,  напълно възможно е да имаме някакъв друг механизъм на взаимодействие между магнитното поле, масата на дисковия проводник и центробежните сили но това няма нищо общо със стандартното "генериране на ЕДС" от полето, поне според Максуел-Хевисдайд формулировките които изискват промяна на интензитета.
Ами не е точно така. Вече написах по нагоре, че има два начина за това да се генерира  ЕДС. Единият е от промяната на магнитното поле  лалто си го описал. Да обаче има още един начин вече съм го написал: движението на проводник във хомогенно непроменящо се магнитно поле поражда  ЕДС  както и ток през проводник намиращ се в хомогенно непроменящо се магнитно поле предизвиква механична сила за преместването на този проводник. Като двете се определят според правилото на дясната ръка.