Както казах и преди подлагам под съмнение действието на крушката като йонизатор. Причините са няколко (говоря за йонизатора, не за озонатора):
- не съм убеден, че изхвърля достатъчно електрони (по-горе казах защо);
- със сигурност отделя не малко озон, което е недопустимо защото озона е вреден за вдишване. Озона трябва да се използва само чрез вода (пиене и вана);
- самото устройство направено по този начин предполага временна работа защото все пак си е доста мощно - харчи ток. Какъв е смисъла да йонизираш една стая с мощен йонизатор за няколко минути и след това цял ден да отваряш врати и прозорци, да пускаш телевизори и компютри които за един час ще неутрализират отрицателните йони и после какво? Според мен йонизатора трябва да е слаб и да работи ако не постоянно, то поне няколко часа на ден и може би през цялата нощ. За озониране на въздуха обаче нещата са съвсем различни според мен е много по-добре да се използва мощния озонатор като маркуча се остави да духа във въздуха за 30 минути, а в помещението през това време да не влиза нищо дето диша (човек, котка, куче). След това се проветрява добре и това се повтаря веднъж седмично, а не всеки ден;
- когато йонизатора е маломощен се получава и нещо друго - няма отделяне на други вредни елементи (вкл. и озон), а и да има ще са в нормите;
- не на последно място, не ми харесва двете устройства да са в една кутия и да се налага превключване на разни високоволтови кабели. Особено ако стърчат навън и има малки деца наоколо. Някои хора правят такива озонатори/йонизатори срещу заплащане и направо им се чудя на акъла дават ли си сметка, че някой може да се отрепе... По-добре направи озонатор в затворена кутия и отделно йонизатор да ти е чиста съвестта.
Също така смятам, че не е правилно разпространилото се мнение, че на всяка цена тези устройства трябва да са много мощни. Има много свидетелства на хора които използват закупен от магазина китайски озонатор на който пише 10kV, 15W, и им върши чудесна работа. Някой от тях дори струват 900 лева (
http://tehnomag.net/eshop.php?body=prodshop&pg=1&gr=1&pod=9&promo=&id=72). Как смятате ще продава ли някой озонатор за 900 лева ако не е ефективен? А как така е хем ефективен хем на 10kV? Вярно че водата се озонира по-бавно, но какво от това - важното е, че няма вредни елементи които се отделят при много високи напрежения. На мнение съм, че озонатора направен в домашни условия с евтини материали е по-добре да е по-маломощен за да няма отделяне на отрови от тези вредни материали. Освен това е от голямо значение вида на тръбичката в която става озона. Вместо да се прави голяма тръба и в нея една мощна искра е по-добре да се направи малка (тясна) тръба или друга конструкция в която да се пусне маломощна искра, но въздуха да минава 100% през искрата. Защото ако тръбата е голяма, колкото и да е мощна искрата все ще има въздух който няма да мине през нея, дори да се завихря по специални начини. С две думи: маломощен озонатор с ефективна тръба, а не мощен с неефективна тръба. Тук е ключовия момент. Мисля че подобно нещо е дадено на втория линк по-долу.
Въз основа на тези разсъждения смятам, че е по-добре да се направят две отделни устройства - йонизатор, например по схемата от този линк:
Ето йонизатор: http://www.bigclive.com/ioniser.htm
Ето озонатор: http://www.bigclive.com/ozone.htm
и озонатор по схемата от Млад конструктор (или кой както може) където съпротивлението R1 да не е 100 ома, а над 2k (стабилната искра да е под 20mm).
Нека оставим грандоманията и направим нещо хем ефективно, хем здравословно?
Но все пак може и да не съм прав, нали затова е форума - дайте си мнението.
А относно онази статия за вредата на озона - във форумите за конспирация надълго и на широко се разисква тази тема и истината е, че озона много помага и съответно много вреди, но не на човека а на фармацията която губи пари от това. За вдишване озона е наистина вреден, но всички статии така се пишат та човек да си помисли, че озона по принцип е вреден и да се откаже от него още щом чуе за озон. Явно тези машинации помагат защото много хора бягат като попарени като чуят за озон. Но вие поне не се връзвайте.