Здравей
mzk,
Знам за ядреномагнитния резонанс, за чешкия патент и тетраедъра. Но не, не мисля, че става въпрос за ЯМР. При него честотите са много високи. Капанадзе направо от "кол и въже" е сбрл генератора, такива високи честоти направо ги изключвам, като въриант. SR казва: Много прости са нещата, всеки школник може да го направи. Не е за школник работа с високи честоти.
Аз друго имам предвид. Всеки метал има собствена резонансна честота, може да има и таква на ЯМР, но има и друга, и аз като тебе не знам каква точно е, но тази честота за всички метали включително варира от 3-20kHz. Който се е занимавал с металдетектори сериозно, знае за какво говоря. Не мога да си намеря оная книга в която са изписани тези резонансни честоти. ЯМР вероятно е резонанс на ядрото на атома, а този за когото говоря е вероятно на атома или нещо друго .....скоро ще разбера
. При всички случаи честотата е ниска, в звуковия обхват. Искрата и при SR и при Капанадзе не ми изглежда в MHz. Но е възможно да се искрува с ниска честота в килохерцовия обхват, а да се ползва хармоник в мегахерцовия, но това е хипотеза. Трябва да се пробва на практика, така както Тесла е правил нещата, а философията е развивал едва когато е имал резултат.
За тетраедъра съм скептичен - никой не е правил такова нещо, няма такова чудо на практика. Теории в НЕТа дал Господ. Много руски учени написаха книги за СЕ, теории, но ни един от тях не я е виждал, защото вероятно първо си създават теория, базирана на конвенционалната физика.
Не знаех, че Ст. Марк е правил подобен коментар. Твърде вероятно е и ТПУ да ползва такъв принцип. ТПУто работи на около 6,5 kHz, всъщност това е резонансната честота на златото
.
При всички случаи, трябва да се ползва високоволтов инвертор, направен кадърно, не еднотранзисторни пионерски схеми, а PMW, които да имат възможност да променят честотата и коефициента на запълване и задължително двутактни. И последно, че стана роман -
мисля, че искруването е с ДВУПОЛЯРНИ ИМПУЛСИ, НЕ С ЕДНОПОЛЯРНИ !!! - вижда се в турския вариант на Капанадзе, дирктно от края на бобината се подава искрата.