От всичко прочетено и видяно като видео от мен до момента все ми се струва, че усвояване на СЕ като че ли не е възможно да стане с устройство с „малки” габарити свързано само с един проводник към „голям” електрод (говоря за заземяването).
От къде всъщност идва СЕ? Оставам с впечатлението че тя по произход е космическа. Т.е. идва от космоса. Теориите са, че това са различни лъчи и заредени частици идващи от звездите и най-вече от най-близката звезда до нас – слънцето.
Ако приемем, че има направени приемници на СЕ, които са реални (ще ми се да вярвам, че има такива) – то като че ли най-правдоподобни ми се струват тези използващи антени и заземителни проводници.
Вероятно греша, но все ми се струва, че някак си „капацитивно” или „индуктивно” трябва да улавяме СЕ. За целта за нужни бобини обхващащи относително голями площи или електроди (антени) също с голяма площ. Поради тази причина някак си устройството на Капанадзе ми се струва менте (разбира се възможно е да греша).
Хареса ми теорията описана във филма на Stan Deyo, която описва как заредени частици идващи от космоса с голяма скорост „бомбандират” магнитното поле около земята (а също и йоносферата) и ги кара да трептят. Не схванах точно каква е честота на това трептене, но се говореше за 30MHz ?!? От друга страна останах с впечатлението, че йоносферата също трепти и с ниска честота 7-8 Hz.
Та все ми се струва, че работещите устройства трябва някак си да „усвояват” енергията на тези трептения...
Във филма на Stan Deyo се говори за някаква „електростатична възглавница’, която да се постави в близост до земната повърхност и тя да улавя трептенето на зарядите в йоносферата. Използва се факта, че електростатичните сили на привличане между електродите на кондензатора зависят от напрежението им, а също и че напрежението на кондензатора (при постоянно количество заряд) зависи от разстоянието между тях. Т.е. схванах го така, че променяйки разстоянието между плочите на кондензатора се променя напрежението му. (в следствие на това може би протича някакъв поляризираш ток на разместване (поляризационен за диелектрика между електродите) )
Въпросната „възглавница” към края на филма я разбрах като метална проводяща мрежа повдигната и изолирана от земята (окачена на стълбове). (не стана ясно каква е площтта и и дали е поляризирана (заредена) с някакво напрежение).
Та моята интерпретация е, че ако разгледаме капацитета образуван между йоносферата и земята от една страна и капацитетите между йоносферата и мрежата и мрегата и земята – то „трептящата” йоносфера би предизвикала промяна на напрежението между нея и мрежата. Т.е. би „модулирала” ел. потенциал на мрежата.
Въпроса е как да използваме тази промяна на ел. потенциал на мрежата, за да извлечем СЕ?
Ако допуснем, че с високоволтов източник заредим „+” мрежата (може би до няколко десетки KV) – то енергията от промяната на потенциала и в следствие трептенето на йоносферата можем да го извлечем с „приемен” тесла траф. (Не съм съвсем на ясно, но останах с впечатление, че при безпроводното пренасяне на енергия на Тесла връзката м/у приемника и предавятеля е нещо като капацитивна и че носителя на енергията е промяната на електричното поле между тях (,а то е и с голяма напрегнатост).
Със сигурност доста от нещата не са ми ясни и ще продължа да чета и да се ограмотявам, но със сегашните ми познания стигам до това заключение ...
Какво е вашето виждане по така представената идея?