Автор Тема: Стерилизатор за храни и напитки  (Прочетена 58075 пъти)

ppankov

  • Гост
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #30 -: Септември 09, 2009, 03:10:30 am »
Момчо - с винце и свинско  ;D

smsi-h

  • Гост
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #31 -: Септември 09, 2009, 08:03:49 am »
Някой да е чувал за метода на лиофилизацията?

Неактивен johnny_fx

  • Подготвен
  • **
  • Публикации: 118
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #32 -: Септември 09, 2009, 08:49:46 am »
Ок, щом нещеш Гигахерци, можеш да си направиш отопляема подложка върху която ще стои материала за изсушаване. Всъщност цялата работа върши вакуума , той изтегля влагата . Но за да върви процеса трябва да се поддържа температура от около 30 градуса .

Ето. Значи можело и безопасно да стане.  ;)
Нека мислим по-всеобхватно за нещата.

vitan

  • Гост
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #33 -: Септември 09, 2009, 04:50:39 pm »
Дори лятото да е много сушаво, дърветата не исъхват. Един горещ вятър обаче лесно исушава всичко.

Така че - или горещ вятър или нагряване+изтегляне на въздух. Ако се изтегля въздуха, по-трудно се нагрява.

Затоплянето може да стане по начина, по който някои пчелари (като Гого?) си топят восъка - затворено пространство и огледални повърхности концентриращи слънцето към дадена повърхност. Остава само някой да го реализира - все още има слънце.

А и трябва да се затопля, а не да се пече. Разхода е само за ток, компресора от време на време да се включва.

lazy

  • Гост
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #34 -: Септември 09, 2009, 09:08:13 pm »
    По-лесния начин (за мен). Стъклен буркан с плодове, загрят на водна баня 30 оС. На отвора гумено или друго уплътнение върху него дебела плексигласова плоча с вентил по средата. От вентила маркуч и вакуумпомпа. След обработката - плодовете в плик. Незнам само дали е нужно да се сложат във фризера?
« Последна редакция: Септември 09, 2009, 11:09:52 pm от lazy »

Seeker

  • Гост
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #35 -: Септември 10, 2009, 08:12:28 am »
  Само едно уточнение: (-1) атмосфера е налягането в космоса. Такова налягане е непостижимо за нас. Компресор от хладилник ще постигне (-0.25) до (-0.3) бара. Вакуум помпа, която се ползва за обезвъздушаване на климатици до (-0.70)<–> (-0.75) бара(атм.)

С помоща на компресор от хладилник без проблем се постигат -0,96ат , само маслото трябва да се връща обратно за да маже механизма.  -1ат е вакуум , но в зависимост от степента на приближаване до него се определят характеристиките на средата. например в радиолампите е 10-9степен,  -0,96 е на височина 20 км, а -0,25 -0,3ат се постигат с обикновенна мембранна помпа от доилен апарат. Но за да работи изсушитела без да се нагрява материала трябва да е  -0,96ат.

Неактивен EDM electronics

  • Global Moderator
  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 5 003
  • Z - Оркестър Вагнер
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #36 -: Септември 10, 2009, 09:43:30 am »
С помоща на компресор от хладилник без проблем се постигат -0,96ат , само маслото трябва да се връща обратно за да маже механизма. 


Можеш ли да обясниш как се връща обратно маслото в компресора от хладилник?

dedofire

  • Гост
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #37 -: Септември 10, 2009, 04:41:11 pm »
Я да ви дам едни съвет помислете дали един озонатор на въздух нямада ви свърше по добре тва дето го мислите. А вакуумни помпи и охлаждащи системи за лиофилизация има ама нещо за домашните цели не са много подходящи. Скъпички са да му се невиди.
А озона е сериозен консервант. Още по тошово време имаше такава разработка в България и работеше.

vitan

  • Гост
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #38 -: Септември 10, 2009, 06:06:23 pm »
Я да ви дам едни съвет помислете...................А озона е сериозен консервант.
Това ми прилича на оная част от книгата/филма: "Пътеводител на галактическия стопаджия" (Де оня суперкомютър мислил милиони години над смисъла на живота, и накрая дал отговор: 42)

Цитат от "пътеводителя":

За да разбереш отговора на въпроса, преди това трябва да си разбрал много добре смисъла на самия въпрос  :)

Seeker

  • Гост
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #39 -: Септември 10, 2009, 06:20:18 pm »

Можеш ли да обясниш как се връща обратно маслото в компресора от хладилник?

Маслото се събира в кутийка над помпата, от кутийката излиза тънка  тръбичка и се връща на входа на компресора; разликата в налягането, вискозитета на маслото и диаметъра на тръбичката определят скороста на втичане на маслото в компресора. Ако втичането е голямо то трябва внимателно да се дроселира, като се смачка тръбичката. Дължината на тръбичката трябва да е дълга около 40 см навита на спирала. Количеството на втичащото масло не се отразява на налягането. Вътрешния диаметър на тръбичката е 0,6мм.
« Последна редакция: Септември 10, 2009, 06:22:33 pm от Seeker »

Неактивен EDM electronics

  • Global Moderator
  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 5 003
  • Z - Оркестър Вагнер
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #40 -: Септември 11, 2009, 09:39:10 am »
Seeker - благодаря!

Питах не защото ще си суша ябълките с компресор, а защото имам един два и мислих да ги ползвам за една друга цел.

dedofire

  • Гост
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #41 -: Септември 11, 2009, 10:49:54 am »
Мерси за цитата от тоя роман. Само че май вие нещо не го разбират драги ми vitan.
Лиофилизация се получава при определени условия. Не вярвам че с един компресор от хладилник ще постигнеш нужната стойност на вакуума. Айде замразяването може и да го постигнеш с едни качествен фризер или хладилен агрегат, но пак не е точно това замразяване. Ако пък използваш по високи Т над 0 там пък ще ти трябва "фурна" която не е типичната готварска печка. Казано по добре инфрачервена.
А да добавя наясно ли си че този процес изисква доста сериозен вакуум като стойност. Айде ся като ми отговориш как ще го постигнеш тоя вакуум чрез хладилен агрегат и ще те черпя една каса бира или там квото пиеш.
vitan и другите тук дето мразят да им се дават акъли я вземете отидете в института по криобиология на БАН и ако не ви мързи в лабораторията за космически храни там ще ви светнат как става тоя номер. Хаха между другото телешко с грах е много вкусно и компот от ягоди. Тез манджи младежи съм ги консумирал в периода 88-89 г. и точно там ги правеха в тоя институт. Хляба обаче нещо неможаха да го издокарат.
Та да уточним
- Трябва ви сериозна вакуумна помпа.Подобна като за производство на полупроводници.
- Трябва ви сериозен хладилен агрегат.
- Трябва ви хладилна камера тоже сериозна. Такава в която се правят полупроводници.
- Трябва ви сериозна камера за постигане на вакуума.
- Специална вентилационна система.
- накрая да ударим калема.
- Божкее бая мангизи ще струва много мангизи.


Неактивен johnny_fx

  • Подготвен
  • **
  • Публикации: 118
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #42 -: Септември 11, 2009, 11:01:15 am »
Инфото за лиофилизацията безспорно е интересно, но едва ли някой тук ще се захване с подобно нещо.
За озониране също съм мислил и се надявам в скоро време да мога да пробвам.

dedofire

  • Гост
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #43 -: Септември 11, 2009, 11:21:53 am »
Правилно и ще направиш johnny_fx. Такава машинария съм виждал още 1984 в Стара Загора ( мисля че се водеше изобретение таз машинария). Бе направена за буркани тип Омния тия стандартните дето всяко българско семейство има. Домат хубав червен узрял, обработен по този начин издържаше около 2 месеца без да гние. Дори за бъзик беше оставен на слънце в буркана за да се провери колко ще издържи.
По тва време имаше едни младежки центрове за наука и техника, където запалени ученици и младежи се учеха на наука и техника. А ся има едни форуми в интернета дето се говорят врели некипели работи.
Та между другото в сериозните складове на зеленчуци и плодове се използват големи озониращи системи за да се забави процеса на гниене.
Та тва е много по лесно и по възможно да си го направи човек. На туи отгоре плода или зеленчука си запазва видимо прясното състояние и неприлича на изсушена чушка.

ceko26

  • Гост
Re: Стерилизатор за храни и напитки
« Отговор #44 -: Септември 11, 2009, 04:47:52 pm »
Ами ако се топнат в сребърна вода плодовете?