Здравейте,
от няколко месеца следя и изучавам форума/статиите. Искрено съм щаслив и доволен, че сте положили толкова много труд, усилия и поддържате този невероятен сайт.
Това е първата ми тема и мнение, с чието заглавие целя да запазя хомогенността в заглавията на последните няколко поста.
С двама приятели направихме първата ни клетка от типа смак бустър. Единствената разлика е в увеличената площ на електродите 145х75. Резултата е 1лмин. = 20А.
При студено включване тока започва от 8А и за около 15мин. стига до 20А, след което в рамките на час-два стига до към 26-29А, като разбира се и производството на газ се увеличава (и температурата). Концентрацията на NaOH е много малка - 3/4 чаена лъжичка основа на люспи в 2,250л дист. вода (водата е златна).
Намирането на херметично затворен контейнер се оказа малък ужас. Накрая бяха използвани ПВЦ и/или ПП канализационни тръби Ф100 с гумени уплътниения и стяга от две дъски и шпилки.
Има подготвено ЕФИЕ устройство (залъгалка за датчика за кислород), като в близките дни предстои да направим ПВМ или някой друг тип захранващо устройство с задължителна обратна връзка по ток с цел контролирането му в рамките на 20те ампера. След направата му чудото ще бъде монтирано в едно рено клио 95та с 1,9д за тестове.
Плочите са шкурени. Не е правено кондициониране, т.е. в един по-късен етап вероятно е възможно увеличаване на кпдто.
Както може да видите устройството не е ефективно и има какво да се желае. Сглобено беше главно с цел да видим и пипнем тоз газ.
Последните два дни се заех с изготвянето на друга клетка, един сандвич 150х150 пластини (ефективната площ респективно ще е по-малка -изолация -избутването на електролита от налягането в клетката). Клетката е наразяна от 316стомана, за изолация 3мм маслоустойчива гума (~10лв. за изолация), 16 6мм шпилки за стягане на сандвича.
Вчера не се стигна до тестове, т.к. външната стягаща плоча ни предаде. При пълнене с електролит през щуцера започна да изтича. Днес ако ми остане време предстои издирване на 180х180 5-6-7мм плочка плексиглас или някакъв друг еквивалент (много скъп тоз материал
на места по-скъп от стоманата 316 по полощ мерено).
Довечера или близките дни като взема снимките ще ги прикача към темата.
Целта която гоня е: клетка 1лмин. = 10-13А с автоматично контролирано по ток (в последствие може и от оборотите на двигателя) захранване с датчици за температура и ниво. За момента без гонене на всякакви резонанси и други видове все още не много ясни за мен благини.
Четем, учим и експериментираме - 3в1. Ще бъда благодарен ако споделите какво използвате за щуцери от къде ги взимате и как (с какво) ги херметизирате към клетките си за да няма течове.
Поздрави