Същото се отнася и за масата на първичната и вторична намотка при ТТ, за да се получи т.нар. "масов резонанс". Руснаците имат един израз "звенящие контуры", споменати бяха май от Драгон Лорд /админа на форума Матрикс/ при опитите за реплика на Капанадзе, като се отчиташе основно студеното електричество, произведено от системата.
Ще се опитам да изясня терминологията като „студено електричество“, за която няма добро разбиране и така липсата на разбиране ни отдалечава, на страниците на този форум, а въобще на нета, от вникването в един от малко познатите електрически (електродинамични) феномени.
„студеното електричество“ е един от електродинамичните феномени, които лесно може да се реплика с Тесла hair-pin. Част от динамиката на явлението идва от това което съм посочил във втората част на по-горен коментар по темата (
http://mazeto.net/index.php/topic,1812.msg90573.html#msg90573)
Динамиката на ефектите на този феномен се създават от искрището, кондензторите, високо-волтовите импулси и тяхното движението/плъзгането им по масата на метала. Когато човек докосне тези метални електроводи, в зависимост от разрязаната честота но също и от други фактори в системата, (основно) неговата кожа провежда електрическите вибрации, така те не проникват много под повърхността на кожата ( също както в високо честотни ел. импулси по повърхността на метал ). Понеже кожата има голяма повърхност, на единица площ концентрацията на тази енергия е малка. Поради тези причини, които съм осъзнал до сега, основно от записките на Тесла, ние виждаме ефектите асоциирани с това популярно се нарича „студено електричество“.
Ето един ефект, който отново се постига с Тесла hair-pin, с пропускане на вибрации през тялото. Това е установката ми която вибрира първичната и вторичната показани на първото видео в по-горния ми коментар.
В допълнение само ще отбележа че е добре да говорим за нещата по начин по който е полезен за участниците в темата ( и изобщо във форума ) и примерите които даваме да са добре обособени физически процеси които лесно могат да се отъждествят с това което искаме да изразим. В противен случай просто коментарите не помагат за разбирането на процесите.
Нека в тази тема да не говорим за СЕ, първо защото без точна дефиниция този израз объркващ и второ защото СЕ може да се погледне по много начини (например електрона има СЕ, или въображаем ластик между земята и луната веднага ни дава резултатна СЕ, тоест релативно движение винаги има СЕ). Според мен трябва да има концентрация върху неща над които имаме основно подобни разбирания само така може да има конструктивно развитие по темата.