GMG
* Как да получим протиева вода
За подобряване качеството на питейната вода в домашни условия може да използваме хладилника. Пречистването става по следния начин.
Чиста емайлирана тенджера се напълва с обикновена чешмяна вода и се поставя в хладилната камера на домашния хладилник. След около 4-5 часа се изважда /точното времетраене се установява в последствие от практиката/. От повърхността на тенджерата се отстранява полученият лед, а останалата вода се излива в друга тенджера. Ледът, който сте изхвърлили или който е облепил стените на първата тенджера, представлява концентрат на “тежка” вода, която замръзва при температура 3,8 градуса по Целзий – тя е вредна за организма.
Щом водата във втората тенджера замръзне до 2/3 от обема си /практиката показва за колко време става това в конкретните условия/, незамръзналата вода се излива – това е “леката” вода, която съдържа различните примеси и соли и затова по-трудно замръзва. А от леда, който остава в тенджерата, се образува вече чиста вода. Именно тя е протиева вода, която можем да използваме за пиене, готвене, компоти, варене на билки, използване при лечебно гладуване или в дните на “екадаши”, или в дните на разтоварване.
Протиевата вода, освен че е пречистена до 80 процента от всички вредни примеси, притежава и очистителни свойства и по структура е най-подходяща за организма