Практик, покрай теб, може и други да не разберат за какво говоря - защото аз въобще не споменавам "Безпричинно спиране" на колебателен процес - основната ми теза беше, ЧЕ ПОРАДИ ГРАВИТАЦИОННО ПРИВЛИЧАНЕ НА ТЕЖЕСТТА (ЧУКАНА, КИЕКА) НА МАХАЛОТО, СЪЩОТО ИМА ЗАТИХВАЩИ КОЛЕБАНИЯ ПОСЛЕДВАНИ ОТ СПИРАНЕ.
Чети бре, момко - две очи имаш!
Всички останали приказки за триене, пренебрегване, въздушни и безвъздушни пространства, космос и пр. просто отпадат. Не говоря за тях.
Говоря, че всяко Естествено Махало - тежест окачена на връв, синджир, въже, лост - и намиращо се в зона на гравитационно привличане спира най-вече поради влияещите Гравитационни сили.
От друга страна, при липса на Гравитация - такова "естествено " построено махало - просто не може да съществува. Хайде ми обясни ти, как си го представяш таковата махало на три светлинни години разстояние от Слънцето. Ще има ли "равномерен колебателен процес" въобще? Не, няма да има въобще никакъв колебателен процес!
Вероятно трябва да препиша Цялата "Механика" на Нютон, за да разбереш, че всички тези "АКО", "Вечно", "Триене" и пр. са отнесени с много УСЛОВНОСТИ само и единствено за идеални тела в идеални условия и пр.
Мисли братко, какво обяснявам, а не ти какво си мислиш, че обяснявам.
Останалото, което пишете и обяснявате не подлагам на спор!