Витане,
без да се засягаш, но тука голяма част от хората са борили операционни системи, а някои сме с по две и три дори, компилираме сорсове и поназнайваме това онова
Аз нямам проблем Netbios-a през TCP/IP да ми е активен, нито дори да ползвам нет без firewall
но знам как да си филтрирам портовете и кои DLL файлове на Micro$oft да делна.
А и да не говорим, че напоследък не ми се налага, защото често ползам BlackBerry-то за достъп до нета, пък и другите операционни системи като MacOS, Linux са достатъчно подсигурени. Рутера ми е на Linux и след него по няколко pc-та шернати помежду си с много отворени портове, но това е само блед пример.
В големите офиси, където са с домейн контролери е не възможно да вкараш друго pc в мрежата им, ако ще да го включиш директно към сървъра с кроснат кабел и там дори е задължително Netbios-a през TCP/IP да е активно за груповата политика, DHCP клиента да си взима IP и т.н.
Сигурността е стигнала до такова ниво, че VPN се активира между Париж и Сингапур със
минимум 1024 битово SSL криптиране.
Не нямам проблем, че доставчика ми ще ми спуфира трафика и ще ми прихване пакетите
за да ме следи какви мейли, месенджери и даунлоди имам.
Ако има нещо корпоративно, фирмена тайна, ще го криптирам със личния си PGP-ключ или публичен на получателя и ще го пратя по мейла.
Който иска да го декриптира, ако е необходим на специалните служби - директно ще го предам.
Написаните неща до тука са част от практиката на мрежовата сигурност, нормално практикуваща се по големите фирми и офиси.