Здравейте, надявам се че пиша във правилната тема, ако не се извинявам предварително.
Имам Няколко въпроса, ще съм благодарен ако някой ми отговори достатъчно обоснователно и изчерпателно. Нека да предложа първо въведението.
Да предположим,че имаме клетка захранвана с 12В DC. Ако вържем директно клектата и захранването ще имаме електролиза, но ще има и громен излишък на енергия под формата на топлина, това зависи преди всичко от съпротивлението на клетката. Което значи, че процесът ще продължи до изчерпването на зараяда в батерията, независимо от загубите (те винаги фигурират). Общата израсходвана енергия я изчисляваме чрез позната формула P= E.I (волт по ток), големината на тока е краен продукт на съпротивлението, и като заместим I със E/R (волт върху съпротивление) получаваме P= E.E/R= E2/R. Това е линейно представяне на мощостта. В реалността (Е) се експонира във времето и е намаляваща функция. Но нека разглеждаме идеалният вариант.
Това до дук важи ако не греша разбира се.
Нека захранваме същата клетка със същото захранване, но този път то (захранването) е пулсиращо с правоъгълни импулси, както е предложено във всички познати документи (D14, D9, Бойс и т.н.). Честотата в момента не е от голямо значеи понеже е някаква фиксирана стойност. Значи, при всеки пулс, когато веригата се затваря и захранващото напежение минава през клетката то ще има Мощност която можем да изчислим с формулите от закона на Ом. Пак припомням- Дължината на импулса не ни интересува за момента. Нека го разгледаме в пример.
Имаме клетка която има общо съпротивление, да речем 2 Ома. Захранваме клетката с 12В DC.
Големината на токът през клетката ще е I= E/R= 12/2= 6А в началото и тази стойност ще намалява с течение на времето, докато се разреди акумулатора. Израсходвана мощост ще е P= E.I= 12*6= 24W (включително и загубите), която мощност също не намалява с течение на времето.
НЕКА, сега същото захранване да е пулсиращо (правоъгълна вълна), да речем 1 път в секунда (1 Хз). При тази честота, дължината на импусла ще е 0.5секунди ON и 0.5секунди OFF. Използвайки същите стойности 2 Ома и 12В получаваме, същите резултати- 6А и 24W, но този път това са стойностите за всеки ON-пулс, т.е. всеки 0.5секунди.
Ако можем да компенсираме тези загуби и в двата случая ще имаме постоянна мощност мощост 24W.
Въпросите ми следните- къде тогава е ползата от Пулсиращото захранване? Правилни ли са тези расъждения или не? И ако не Защо?
Благодаря предварително за отговора.