Здравейте отново - ако искате да стигнете докрай МОЛЯ НЕ ЗАМЪРСЯВАЙТЕ ТЕМАТА С ДИСКОВЕ ЗА CD ИЛИ ПЛОЧИ...
Това са празни приказки - опитаЙте малко самоконтрол преди да пуснете коментар и на този етап въпроси от типа: Какви кондензатори да ползвам за да сваля 1квт? Колко см да е диаметъра на диска и дебелината на стъклото? На какви обороти да се спра? А може ли направо да преобразувам без разрядници - само кондензатори с голям волтаж и капацитет?
ЕТО ТОВА Е ПОСОКАТА.
И така обявявам задание - АВТОНОМЕН ОТОПЛИТЕЛ 1-2кВт, тип Тестатика генератор.
Необходими материали - диск стъкло( ПВЦ за страхливите), дебелина мин. 4-5мм, диаметър мин. 50см
Мотор - високо моментен DC, Динамо Сливен, около 1000об/мин, 100Вт стигат
Колекторни пластини - листове от ръчна ножовка - небоядисани, максимално запълване на площта на кръга, много бройки
Разрядник (ако правите тази схема) - прост с една подвижна видия за регулиране на разстоянието, за 3000Волта е 1мм
Кондензатори - ако смятате да ползвате за микровълнова то намалете разстоянието в разрядника.
Тук ще ви оставя да определите сами капацитета на кондензаторите за сваляне на 1-2кВт. Формулата я знаете - мощността е равна на половината от произведението на капацитета и напрежението.
Ако ползвате понижаващ траф - тук трябва класически със меко желязо, ламелен. Площта се съобразява с мощността.
Определяйте сами - и вие трябва нещо да свършите - нали! Септември ще мине и после какво ще ви топли?
С регулаторите на обороти за мотора сте запознати. Заземявайте, ръкавици и т.н.
Качвам оригинала на схемата на швейцарския преобразувател с единствена цел да видите възможността да се сваля капацитивно енергията - без разрядници и бобини - само големи кондензатори. Изборът си е ваш - моделът си е у вас.
Качвам и нов изглед на схемата от преди - нашия колега се увлича по цветните моливи, но е факт схемата е 100%-ва.
За тази група от форума, която се впуска в безплодни теории - дори тези, които успешно правят действащи модели не са наясно с процесите, но поне са разбрали, че няма смисъл да се блъскат с това. Специално за вас давам просто класическо описание на принципа на работа на този тип апарати:
Основен процес при апарата Тестатика
Основният диск при въртенето си се наелектризира и се зарежда (+). Сравнен с протон или позитрон се вижда огромния мащаб на неговото поле. При въртенето си полето увлича и привлича отрицателните йони и свободните електрони от околното пространство. От учебника за 6-7клас знаем, че зарядите имат склонност да се натрупват по остриета и достигат огромни потенциали. Така по върховете на колекторните пластини се натрупват заряди и колкото по-голям е кондензаторът толкова повече заряди могат да се свалят за единица време в секунда например. Този огромен въртящ се (+) е един вид ZERO POINT за електроните, защото ги привлича към себе си. Това е просто обяснение с класически термини и явления от света, който ни заобикаля. Съответно ако сравните снимки ще видите, че размерите на по-мощните са по-големи.
ЗАЩО ДА Е СТЪКЛО?....
Защото, когато аз съм правил сравнителни измервания на потенциала на дискове с диаметър 1м при 500-1000об/мин, при различни типове материали - ВЕРОЯТНО ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС НЕ СА ЗНАЕЛИ ЗА ТОЗИ ТИП АПАРАТИ - минаха 20г. Не сте и чували за система от 10 диска с 1м диаметър и кондензатори с размери на апартамент. Но това няма никакво значение - разберете - просто ви насочвам. И схемата Coke 2 е добра.
Не се занимавайте с мен - гледайте да свалите ценното за вас, а ако някой не вижда нищо - пропускате шанса.
Август ми е посветен на други занимания и ще се оттегля малко.
На онези, на които не съм отговорил персонално на мейла - трябва ми повече време да се запозная с проектите ви, за да ги коментирам иначе е лицемерно да ви давам оценки, насоки....
Успех на всички с моделите!
п.с. Приятелю Кадуцей не ги обърквай с теории и без това е трудно да ги удържаме в посоката, където поне нещо ще разберат и направят. Поздрави.