Поразрових се в нета за информация относно Лейденските стъкленици - Leyden jar, и открих доста интересни неща. Първо , че това е първият известен кондензатор , с чиято помощ може да се съхранява електричество произведено от електростатичните машини. И второ , че има много проста конструкция , и всеки би могъл да си ги направи в къщи. В училищата с такива стъкленици се демонстрира статичното електричество. Друго нещо е по-интересно. Попаднах на ето това - Fig. 1 Benjamin Franklin's Electrostatic Motor
http://www.rexresearch.com/elstatix/jef_fig1.gif Ако се вгледате , ще установите голяма прилика с Тестатиката. При Тестатиката имаме не едно , а две въртящи се колелета пртивоположно едно на друго, като ротацията се осъществява именно заради натрупаните заряди в Лайденските стъкленици ! Мисля си , че Тестатиката представлява агрегат, съчетал в себе си електростатичен генератор и двигател. Остава обаче въпросът, как онези "бочки" - съвременният вариант на Лайденските стъкленици успяват да повишат това статично електричество ?
едит : Оказва се, че аз съм в грешка относно Лайденските стъкленици. А имено , че тези големите "бочки" не са лайденски стъкленици. Лайденски стъкленици са онези трите кондензатора , намиращи се пред колелата.