В подобна ситуация, някой правил ли е замервания дали въобще протича ток в обратна посока - към панела ? Ако нищо не става и ампеража е "0,00" - тогава излиза, че при паралелно връзване на панелите към контролера няма нужда от диоди.
Фотоволтаичните клетки са на принципа на p-n диоди, според мен панел без диод, ще се превърне в консуматор, който ще разреди бързо акумулатора. Ако случайно някоя клетка сдаде багажа се затопля повече от останалите, това намалява изходното напрежение на панела, защото тази клетка консумира част от напрежението което произвеждат другите клетки. От контролера няма как да се върне напрежение към панелите.
По същият начин намират проблемни клетки с термо камери. Когато вържеш паралелно панелите , ще е като да вържеш няколко източници на електричество с различно напрежение, един пример с акумулатори които ще дават различно напрежение с диоди:
Ако няма диоди, и се получи някакъв фал или замърсяване на стъклото на един от панелите картинката преди контролера ще е следната:
Диоди може да намерите в някой стар телевизор на платката за високо напрежение, в крайна сметка от там където пазарувате клетките има и диоди ! Аз съм се снабдил с клетки и ленти за запояване на клетките за 1.5 KW , зимата ще си правя и аз панели и ветрогенератор с алтернатор от кола като се прибера в България. Ще комбинирам вятър и слънце в едно. Най на сметка излиза да купувате клетки за 1KW , дори и мито и доставка да платите пак излиза по евтино от тези по 40 - 80бр комплекти. В ebay се намират от около 180$ до 300$ има и оферти ако сте късметлия да спечелите наддаване. За акумулатори бях намерил един Български сайт в който се предлагаха акумулатори за ветрогенератори с много цикли на изгодни цени, най на сметка излизаха около 100 - 150AH , с няколко броя и електрожен ще ви е излишен. Още нещо, ако купите диодно осветление на 12V не ви е нужен инвертор за него, една диодна лампа консумира около 3-5W , в хола съм с 14 бр. диодни лунички които консумират общо 42W/h и е доста светло, преди бях с халогенни и изразходваха 630W/h разликата е в студената светлина и сметките за ток. На скоро си купих и пакет с 1000 светодиода 5мм 20000mcd за 20$ и в нета намерих как да си правя от изгорелите халогенни лунички диодни лампи, излизат ми под 0.18 цента за бр. Успех на всички които са решили да намалят сметките си за ток със собствена зелена енергия