Тесла нарекъл своя трансформатор - "Усилващ предавател", не съм срещал някъде да го е кръстил "Резонансен трансформатор".
Еее....., щом е предавател, то какви са му компонентите на един предавател?
Имайки предвид горното, ще задам няколко въпроса:
- Резонансен ли е първичния кръг на Тесла-трансформатора?
- Ако е резонансен, то кои от елементите ще определят резонансната му честота?
- Следва ли захранващия източник на един трептящ кръг да променя неговата честота в зависимост от силата на напрежението?
При ТПУ - Ст. Марк, електронната теория на автора лично мен не ме убеди от къде идва тази енергия в горница. Според него инерцията на електроните ускорени от стръмността на електромагнитния импулс, деисвал точно като куршум които излитал от дулото на оръжие, като в последствие се движел по инерция - от там била идвала горницата, от инерцията на електроните. Бла-бла.........и дума не каза за етера /осн. причина/, и дори споменава, че Тесла не го бил повторил никой, имайки предвид, че по него време Капанадзе още не е бил на хоризонта. Куршума се движи по инерция защото преди това е употребена огромна взривна енергия за да го задвижи, която енергия, ако е по-малка то и инерцията ще е по-малка...............
Така или иначе Ст. Марк е постигнал безспорен успех с неговото устройство, базиращо се на една електронна теория от времето на ел. лампи, с процесите на подгряването на катода, в която теория и дума не става за истинската причина - етера. Мое лично мнение е, че теорията на Ст. Марк за работата на устройсвото му не е вярна. Но както и да е, не това е същественото, а това, че ТПУ много си прилича с Тесла, но в него няма изчисление на резонансни електромагнитни вериги! Някой да е забелязал трептящи кръгове там?
Въпросът е как става така, че идва тази енергия от етера. Всеки може да генерира етер от въздуха с мощен импулс, но трудността е в това не как де се генерира, а как да се събира, иначе отива на хаос в пространството.