Реших пак да прегледам информацията за двигателя на Yildiz. Толкова години ходи по разни изложби (+ още няколко души), че е безсмислено да прави фалшификат на магнитен двигател и да го представя.
Разгледах основно тези клипове:
http://www.youtube.com/watch?v=mHW6b1aFPfU след 6:50 и
http://www.youtube.com/watch?v=GdBWA77wfHUЗабелязах следните неща:
1. Показва винаги един и същ единствен двигател . Би трябвало да може да си позволи да направи и други прототипи?
2. Има едни жици, които на някои видеота стърчат на други не. Някъде излизат от едни дупки на други от други дупки. Даже си мисля, че има и разлика при свързването им.
3. Не разглобява изцяло двигателя. Долната част на двигателя не я показва никога.
4. Защо пуска двигателя с чук? Можеше да направи някакъв лост за пуск/стоп.
Аз си мисля следното: 90% от този двигател, който демонстрира е 'заблуда' !!!! Маскировка на истинския двигател
Обосновавам се:
Когато го разглоби, системата се състои от 7 трапецовидни държачи за магнити. Два са с най-обикновени правоъгълни магнитчета (7 броя) подредени като буквата V на пластмасова подложка. Два държача на линейно разположени магнити на пластмасова подложка. И три трапецовидни предполагам от алуминий държача с 6 места за кръгли магнити. Като гледам как залепят и отлепят една капачка стигам до извода, че са много слаби магнити (спрямо неодимовите). На картинките съм нарисувал до къде стигат трапеците като се сложат в статора -
до цилиндъра с дупките (а под него и ротора ) и магнитите на трапеците остава много разстояние, което не може да се преодолее от тези магнитчета, че да направят и мощност да въртят перката.
Така, че тези неща не вършат работа. Остава частта на двигателя, която е отдолу. Там има механизъм, който при удара с чука измества на малко разстояние нещо, което променя полето и ротора се завърта. Иначе ротора свободно се върти, като много добре магнитно балансирана система.
Въпроса е кое променя полето? По всяка вероятност е рейка с магнити на нея, която се премества при удара на разстояние съизмеримо с едно от кръглите магнитчета влизащи в многото дупки. А може да се измества и целия ротор.
Друг въпрос: кои от дупките са запълнени с магнити? Има една подсказваща картинка. И пише че са към 1200 магнита. Ще трябва да ги преброя
В патента нещата са завоалирани естествено. Там е с някакви видове принципи, които се защитават. И не е задължително да работят.