Здравейте колеги,
Въпреки че няма особен интерес към този опит, аз съм се захванал сериозно с направата на голям модел. Магнитите са вече доставени. Ще изработя 3 ротора с по 36 магнита на тях, подходящи за закрепване с видия по средата. Притегателната сила на всеки магнит е 23 кг. Дал съм над 1000 лева за тях, така че връщане назяд няма. Но ми е нужна помощ от знаещи хора по отношение на електрониката.
Намерил съм един 1100 ватов трифазен мотор, който смятам да ми е задвижващия, имам и един алтернатор от БМВ, който прави 12-14 волта и 50 ампера. Трябва да открия още един обаче и смятам да взема мотор от автоматична пералня, за които чух че ставали за генератори, стига да ги задвижиш. Обещаха да ми направят и регулатор на скоростта на мотора, като трифазния първо се промени на еднофазен. Ако някой има подходящ мотор или генератор, който не му трябва или поне временно не му трябва, моля да го/ги сподели с мен.
Моля ви и за следното, ако има разбирачи на алтернатори:
Четох в книгата на Патрик Кели че алтернаторите имат регулатор на волтажа, който променя волтовете на възбудимата намотка спрямо скоростта на колата, за да поддържа винаги едни и същи волтове на изхода, в случая 12 или 14. Но.....имало начин как с обикновен ключ да се прескочи този регулатор, при което при вкарани постоянни 12 волта във възбудимата намотка и развъртане на около 5000 оборота се получава изходен ток с параметри 120 волта и 50 ампера, което си е 7 киловата. При това алтернатора не се поврежда, защото тока пак си е 50 ампера. Важното било да не се превишава много над 120 волта изходен ток.
От Администратора: алтернаторите не могат да изкарат повече мощност от някаква пределно допустима за тях, която е свързана с габарити, обороти, напрегнатост на магнитопродова и сечение на проводниците.
Има ли някой, който знае за какво се отнася, ако ви трябва информацията относно горното, ще ви посоча страницата и книгата, оригинално обяснени на английски език.
Другата трудност, с която се срещам е да намеря подходящ материал за роторите, на които ще закрепвам магнитите. Нужна ми е дебела псастмаса, подходяща за струговане или дебел плексиглас. Трябва да изрежа колела или цилиндри с диаметър около 15 см и дебелина около 2-2,5 см. Подходящи пластмаси според мен са тези от съвременните дъски за рязане, които са доста скъпи като дъски, но съм виждал дебели заготовки, които не са въобще на цените на дъските. Друг подходящ материал е ПДЧ, който пък се влияе от влагата.
Очаквам вашата помощ, за която съм извънредно благодарен.
Поздрави