От 100% рециклирана пластмаса се правят примерно кофите за боклук. Правят се палети и разни елементи които се заравят в земята за укрепването й. Правят се всякакви дюбели, мрежи и т.н. в строителството. Правят се и канализационни тръби. Тоест неща дет не са представителни и не са с големи натоварвания. Сещаш се че ако седнеш да правиш телевизор за 1000 лева, едва ли ще сложиш рециклирана пластмаса за корпуса. Или някакъв домакински уред. Или детайл по нов автомобил.
Не съм и споменавал как ще трябва да се използва, въпреки че в коментара ми писах това:
за да го използвате по начин различен от първоначалното му предназначение.
За определени продукти съм съгласен те имат технически характеристики на натоварване и износване, и за тях точно посочвате проблемите, но за други продукти, както вие споменахте "телевизор за 1000 лева", мислите ли че ще има разлика? Колко натоварване и износване ще има този външен корпус на телевизора? От друга страна да ви кажа, много хора ще купуват телевизора с рециклирана пластика та даже и за 2000 лева,
точно за да покажат колко са екологични. Та нали и затова се купуват колите на Мъск, точно за този измислен статус на "защитници на природата" се дават толкова пари, а те че повече поражения правят на горката природа отколкото да купят кола с ДВГ не могат и да го осмислят. Точно както вие посочихте примера с телефона за 3000 лева, но сега си представете че като си купуват "глупаците" този телефон (или каквото и да е) им се набива в главите, от пропагандната машина, че така помагат за запазването на природата.
Да не говорим какъв пазарен успех ще имаш ако почнеш да прави от рециклирана пластмаса бутилки за мин. вода или лъжички, вилички и бъркалки за кафе... чисто психологически хората ще ги отбягват.
Честно не съм мислил за никакъв пазарен успех в тези направления, а за рециклиране за собствени нужди. Но като го споменахте. Нормално ли е да се продава
топло кафе в пластмасова чашка ( да не говорим за бъркалките ) и "чисто психологически хората ще" ТРЯБВА ДА "ги отбягват", а те си ги купуват като топъл хляб. Знаете ли колко вредно е това? Ами че хората които всеки ден си купуват такова (пластмасово) кафе се тровят пък и пари дават за тази услуга. Защо си мислите че тези ежедневни консуматори на такава отрова са разумни хора?
Рециклирането не означава да направиш същото нещо дет е било. Рециклирането означава пластмасата да се употреби по някакво предназначение.
Всъщност рециклирането просто е процес които позволява използвания вече материал да се използва отново, като никъде няма ограничение което казва че трябва да се използва отново по същото предназначение или абсолютно друго. Въпроса е да не се изхвърля безразборно а систематично да се употребява вместо да има нужда от нов материал.