Страшо, линкът е добра отпратка, за да си го имаме под ръка, но е старичък. Аз поне го знам от средата на миналата година. А е от 19.01.2012 г.
Не се двоумя да ти кажа, че тази "играчка" работи. Но за мен си е само играчка. Използването на гравитация тук, на която да разчиташ да ти задвижи двигател е много капризна работа. Моделчето работи, но я си го представи в размери от 1 метър нагоре... Пак може да се направи, но в домашни условия, без сериозен инструментариум - не ще биде... според мен. Трябва да натъкмиш тежестта на ексцентриковия "повдигач" абсолютно да съответства на сбора от тежестта на съответния магнит, плюс триенето, плюс тежестта на кобилицата, а магнитите са два, и те трябва да са много-много добре подбрани по сила и по тежест... Още повече - имаш насреща им една V-образна магнитна стрела, която има (с ускоряване на въртенето) много по-различен характер от начално предполаганото.
Моят модел 139 също ползва ексцентритет, но без участието на гравитация. Лично аз не съм фен на проектите с гравитационно задвижване. Слаби са. Бавни са. Не са мобилни - не можеш да ги употребиш за лека кола например.
Иначе, ако не ти тръгва такова моделче - с двата магнита, значи някъде не си балансирал, или не си "засрещнал" магнитите както трябва. Пробвай отново. Ще стане.
А "гръмването" на Нета на практика е невидимо, и не е признак, дали една разработка работи или не. Предполагам същото може да се случи и с моите проекти, ако не си "изиграя картите" както трябва.