Според мен, човечеството трябва да издигне паметник на ПОСТОЯННИЯ МАГНИТ.
Ако Природата не ни беше подарила магнита, сега най-богатите компании щяха да бъдат тия, които се похвалят, че са успели да "навържат" повече акумулаторни батерии например, повече от другите.
Дали е атомна, ТЕЦ, ВЕЦ и др., няма ли постоянни магнити - няма ток. Това е.
Аз продължавам да твърдя, че човечеството не познава фундаменталния характер на магнита, магнитното поле, електрическия ток и електро-магнитното поле.
"Време-разделно" за това е било по времето на Тесла, когато човечеството е трябвало да избере дали да опознае и разбере основата на магнита, магнитното поле и ел. ток или само да ги използва. Избрало е второто. Както се казва: "Щом работи-нека работи, не ме интересува как."
Зная, че с тия словоизлияния отивам вече към раздела "Общи приказки и брътвежи", но все пак да споделя, че мира не ми дава факта, че не зная какви процеси стават(стават ли изобщо) в постоянния магнит. Токове ли текат вътре, проводници ли има в магнита, та се индуктира и създава магнитно поле. Ако някой знае - да каже. Само Витан да не ме изпраща да чета пак поредната порция книги. Ако някой беше отговорил на тоя въпрос и написал книга щях да я зная или някой от вас щеше да знае какво е магнита и магнитното поле и да ми каже.
Та помислете къде може да се издигне паметник на Негово Величество - ПОСТОЯННИЯ МАГНИТ.