Здравейте, момчета!
Това ми е първия пост тук, и ще моля за снизхождение относно количеството думи, с които ще се изкажа. Аз обичам да майсторя. Но не съм от учените инженери, само поназнайвам туй-онуй. Ако ми се покаже картинката и се добавят параметрите - правя го едно към едно.
Та така: понеже яко се засилих преди месец да си правя ННО генератор, и ми остана малко от неръждавейката, то взех че си направих и едно мини бързоварче. Само две пластинки 14х1,5см на 1мм дебелина - монтирани успоредно една на друга, на една дървена дръжка с по две винтчета, и с разстояние между пластините 8 мм.
Едно време с подобно у-ство, но по-голямо - 20х5см и междина 3,5см с монтиран на единия електрод мощен изправителен диод Д245, плюс едно брезентово чохълче, което се потапяше надянато на единия електрод си правех "жива и мъртва вода".
Включва се на 220V и - почва електролиза, която разделя водата на положителни и отрицателни йони. Но става въпрос за бързоварчето.
Наблюдава се особено силно и бързо загряване и завиране на водата с него. При топнати около 12 см от електродите във каната - около 600-700 мл вода завира за около 1 мин. На купешко бързоварче 300W му трябват 3-4-5 минути за същата работа.
Говорим за чиста чешмяна вода.
Да обаче се оказа, че водата не е много "чиста", освен че е и много варовита. Има някакви гадни соли в нея и започва още в самото начало да покафенява, и накрая - става само за миене на чинии. А за пиене такава - въобще не става. Разслояването й от електролизата при 220 V и "такова цялата рода". Опитах и с дъждовна вода - брей, чиста та дрънка! - 220 V не щат да минат и това си е! - Нормално! - и нищо ново!
Но се включвам в тази тема с идеята, която ми хрумна докато четях този форум - ами просто оня мъж от Кремиковци не казва, че въпреки всичко е набутал някъде в масления радиатор нещо като изолиран от маслото електролизен нагревател топнат във вода. А може и да послъгва за това, че е маслен радиатора.
Идеята ми е следната:... пък вие давайте съвети и ме коригирайте...
Изчислявам обема на водата, която ще ми трябва за да напълня инсталация от тръбите и 4 радиатора (чугунени с по 20 ребра). Правя от ДЪЖДОВНА вода и NaOH електролит - с концентрация не повече от 5-10%. Предвиждам и разширителен съд - 15-20литра, където директно ще улавям и Оксиводорода, ще го пускам през бълбър, и ще го горя в специално котле - в отделно помежение, или ще го пускам в атмосферата. Тръбите ще са от тия пластмасовите, за да не ги прояжда основата. И толкоз - отоплението е готово. Даже и напорна помпа няма да ми трябва.
От Вашата компетентност зависи следното - да ми кажете как да изчисля повърхността на електродните пластини и разстоянието между тях, така, че при 220V да не надвишавам 2-3А ток, но и без да губя нагревност? - и с идеята това нещо да има термоконтакт, който да спира и пуска нагревателя според зададена температура.
Поздрави и нека Силата бъде с Вас!