Здравейте,
Предполагам, че въпроса, който ще задам е повече от тъп, но както съм казвал и друг път - мрежите не са ми силна страна.
Налага ми се да дам достъп на отдалечен компютър до локалната ми мрежа (LAN). Настроих си PPTP сървър на рутера и отдалечения компютър се връзва към рутера, създавайки VPN. След като потребителя се свърже, PPTP сървъра му дава локално IP и Subnet mask.
Потребителя си ползва безпроблемно интернет от рутера, но е невидим за останалите компютри в LAN.
Това, което установих е следното:
1. Рутера получава достъп до интернет през PPPoE. Рутера получава WAN IP и WAN Subnet Mask от доставчика на интернет.
2. PPTP потребителите получават IP от обхват, който аз съм задал, но Subnet Mask получават от рутера и е еднаква като на WAN-a.
3. Subnet Mask на LAN-a е 255.255.255.0, докато на WAN-a и PPTP потребителите е 255.255.255.255.
Ясно е, че като са с различни маски, то LAN и PPTP потребителите няма как да се виждат. Дори четох, че това е направено целенасочено за да се повиши сигурността, тъй като PPTP се смята за не особено сигурен протокол. Обаче въпреки това дали е възможно да се направи така, че PPTP и LAN да се виждат?
Все пак идеята на VPN е отдалечен достъп до LAN.