Преди време зададох доста въпроси на Симеон относно метрологичното обезпечение на опитите му, които уж доказвали КПД>1. Помолих за протокол от измерванията, където да бъдат вписани видовете измервателни прибори, системите, класа на точност, условията за измерване /температура, влажност, метода за отчитане и т.н./ Странно, не пожела. Вместо това, получих самонадеяни безпочвени твърдения с терминология, която на мен, преминал през няколко курса по измерване /в средното училище и ВУЗ/, теория на грешките и математически анализ, ясно ми показаха: Симеон няма идея от това, що е измерване. Отделно, на няколко мои забележки по оформянето и правописа не само, че не обърна внимание но, последния път, мило и нежно ми тегли майната.
В същото време, познавам Вальо, неговия съсед и доскоро, негов приятел. Вальо ми го препоръча преди време. Тогава, доста се чудих и аз, защо, при такова CV с купчина патенти, не го търсят за работа, нашия мил Мони. А Валентин, за разлика от него, е технически грамотен, поне в електротехниката...
За патентите на Мони предпочитам да не споря. Може пък, нещо от всички тези чудесии, дето ги е писал за самолетите, да е вярно. Факт е, обаче: Българско патентно ведомство НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА от работоспособността на заявените за патентоване изобретения и полезни модели. АКО е формално добре изписана и не е патентована от другиго, нашите експерти може да защитят ВСЯКА глупост, нали получават пари за това. Откъде знам ли? Ами, преди време, след дългата си процедура по проверки за изобретателска новост и т.н. ме поканиха да ми бъде издаден патент въз основа на моя заявка... за която, междувременно, сам се убедих, че е неработоспособна. Схващате ли? Аз отказах - не пожелах да ми патентоват неработещо нещо. Важното е, че бяха готови, милите.
Оттогава, самият факт за издаден патент, лично мен, не ме впечатлява толкова. Впечатляват ме успешни дълговременни продажби на работещи изделия, които авторът може с три изречения да обясни как функционират, и всеки с умения и оборудване, да би могъл да възпроизведе. Когато аз тук и сега ви кажа, например /ето, казвам ви го/ че мога да ви спестя до над 50% от енергията за нагряване на вода при миене, като без допълнителен нагревател, повиша температурата на водата с ок.13 градуса Целций, аз мога да ви го обясня. И мога да покажа протокол...за разлика от Мони. Това са от 3 до над 10 лв месечно на 4-членно домакинство, реално, "Free energy" но, басни за КПД >1 няма да ви разправям - при мен, 50% спестяване става при кпд ок 25-46%, и обяснявам как и кога се постигат заявените от мен показатели. И няма скрито-покрито, няма измами. Хващате ли разликата?
- Дано.
Относно Мони - не съм и няма да си купя неговото изделие, че да си искам парите обратно. Виждам как постъпва с възможно най-доброжелателно отнеслия се към него - какво да очаквам аз? Щом Той не знае как и какво измерва, как аз да му вярвам? Аз съм електроинженер и разбирам от цифри, а човекът не може И НЕ ЖЕЛАЕ да ми отговори на елементари метрологични въпроси. Да се сърди, ако ще. Всячески подкрепям Вальо и altium.
ПП:
Ако се чудите, защо "чак сега" се намесвам - ами, сега прочетох темата.