Преди две години и аз се бях меракландисал и направих собствени проучвания и сметки. За себе си установих че, тази инвестиция не си струва ако не си производител на панели или голяма фирма с много излишни пари който да се чудиш къде да ги влагаш но пак си е определено набутване.Ще поясня защо-
1.Първо възвращаемостта на инвестицията е много имагинерна величина.Защото реално за малък проект(какъвто аз смятах да реализирам - говоря за 20-30 кВт) не си заслужава да кандидатстваш по програми. А и никой няма да ти обърне внимание. Само ще трошиш нерви.
2. Като се добави и високите лихви по кредитите, ниското КПД , несигурността относно цената за изкупуване(пак се готвят някакви промени на цените за изкупуване на зелена енергия)) и спънките за сключване на договор за изкупуване.Също така инвестицията трябва и да е застрахована всяка година по ред причини!!!!.
3. И други бюрократични пречки и приумици на администрацията.
Реално ако се говори за някаква възвращаемост то в най- добрият случай ще е след 15-16 година , но трябва да се отчете и стареенето на кристалите и съответно намаляването на КПД-то.
4. И други по маловажни въпроси който не смятам да ги засягам.