1. Транзисторите са генератори на ток за функцията ESR C. Първия за 50 мА отговаря за измерване на съпротивления до 1 Ом, и електролитни кондензатори с голям капацитет. Следващите съответно до 10 и 100 Ома.
2. В точка В се измерва напрежението на стабилизатора с точност до една стотна от волта, и се въвежда в менюто на уреда за по точно измерване. Специално заради устройството си купих един мултимер с точност 0,1% грешка при DC, като тази стойност не е фатална, дори и да я въведете грешно.
Индикацията на батерията в уреда е аналогова като в оригинален телефон Nokia 3310, всъщност май наподобява индикация на Sony Еricsson.
Желателно е MCP 601/602 да се замени с нещо по-добро, като например MCP 6022 или ОУ от серията AD (неколкократно по-скъпи), за да се получават по-точни измервания в целия диапазон от 0 до 100 Ома. Използването на MCP 601/602 също не е фатално, като обикновенно се търси голяма точност най вече в диапазона 0 до 1 Ом, където обикновенно могат да се измерват шунтови съпротивления за амперметри, или просто кондензатори с LOW ESR.
Повечето части могат да се намерят в
www.comet.bg, а при
www.tpetrov.com вече може да се намери бистабилното реле AZ850P2-5, което съм използвал. LCD дисплея (Nokia 3310, 48x84) може да се намери в
http://www.origin-bg.com.
От сайта на проекта можете да изтеглите инструкциите за "оживяване и настройка"на уредчето.
3. Бутоните са: М (меню), F (честота + settings), S (звук), C (калибриране).
При последната версия на платките наистина се получава ВЧ шум от DC/DC конвертора, и макар че опитвах да го екранирам нямаше добър ефект. В крайна сметка в моя уред направих конвертора на отделна външна миниатюрна платка, която в кутията е по-далеч от основната платка.
9 волтови акумулаторни батерии наистина са добро решение, но евтинджосите които съм купувал аз обикновенно са с надписи 200-250 мАч, а реално отговарят на около 150 мАч(измервах ги с Icharger 106B+). При такава батерия в режим ВЧ честотомер, консумацията на уреда стига около 40-45 мА(заради SAB), което пък означава само около 3-4 часа работа на уреда. В останалите режими консумацията е 20-25 мА, и като цяло е за предпочитане само маркова 9 В батерия с капацитет който отговаря на заявения.
4. В момента чакам да ми доставят платките за друга версия ВЧ честотомер с MB506 до 2.4 Ghz, а ако имате по-добри предложения за НЧ версията, може да поръчам други платки.
SAB 6454 най-евтино можете да си купите от ebay.com. У нас е възможно да се намират трудно или да няма. На auction.bg съм пуснал няколко обяви за продажба.