Здравейте господа философи! Темата за ВРЕМЕТО е една от най-важните теми на теоретичните ми разработки изобщо и в частност. От много "време" насам! - повече от 30 години. Чета тук - и ми иде и да се разсмея, и да заплача... Радостно ми е единствено, че сте захванали сериозно най-дървения въпрос във и на философията. Радостно ми е от това, че внасяте всевъзможни научно правилни аспекти в осмислянето и, че не изпадате в ролята на "дървени философи"!!! - понаучих и аз нещо.
Да! Всички сте прави в доводите си и разсъжденията си. Дори и тези които не са прави!!! - пак са прави!!!
Иска ми се да не съм празнословен затова ще бъда пределно кратък:
Всички до един тук, които осмисляте темата, всички учени и псевдоучени, академици и псевдоакадемици, по цял свят, от "времето" на предисторията на човечеството та до ден днешен изглежда просто не могат да осъзнаят простия факт - че ВРЕМЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА! СЪЩЕСТВУВАТ ПРОЦЕСИ! - само и единствено процеси, от всякакъв калибър - от квантови преобразования до "пара", "хипер" и дори "квази" вселенски преобразования. Това е! Толкоз! И вибрациите са процеси, и взаимодействията и реализациите на торсионните лъчи, вълни и полета са процеси, и самото време е поредица от процеси... Всичко е процеси! И не трябва ей така, абдалски да заменяме названията на нещата. Защото след това започват просто празни приказки. Козирев го познавам лично! Човека е прав със всичките си примери, само че прави грешката да назовава неправилно съответен процес с понятието "време". И не само той, ами и останалите 99,9999... (99) процента от човечеството правят тази грешка. Без да са виновни за това поради незнание! Не! Просто така е устроен човешкия мозък. А той (горкия) просто не може да осмисля по друг начин нещата. Най-великото му свойство - да осмисля АБСТРАКТНО - тук му подлага динена кора. За мозъка (в частност) и за Разума (изобщо) винаги има едно "преди, сега и след това" - но това е ХРОНОЛОГИЯ, запис, летопис, календар, спомени и т.н. а не процесът като ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ...
Недопустимо е, ненаучно е, на една фикция - каквато е "времето" - да се придават свойствата на субстрат, който на всичко отгоре да бъде подлаган на разни измервания, които сами по себе си са също фикции. Трябва да сме наясно, че и измерванията (като такива) никога не могат да бъдат точни (и коректни) поради факта, че няма непроменливи (във вечността) еталони.
Трябва да сме особено бдителни когато ставаме жертва на философски спекулации или да се поддаваме на фантасмагориите и илюзиите дори на сериозните учени - които никак не са малко. Най-велик пример в това отношение са апориите на Зенон - пряко засягащи темата на тази дискусия. Не бива да забравяме, че и породилият тази дискусия цитат в началото, е част от публикацията на Агоп Мелконян, който е и един от изтъкнатите наши писатели ФАНТАСТИ.
Спирам... иначе трябва да напиша поредния си научен труд тук...
Има една много конспективна теория, която на мнозина ще им свърши чудесна работа... Давам линк към нея и ще дообясня подробности какво точно да търсите:
http://art-omnology-yoga.blogspot.com/p/blog-page_5.htmlПрочетете есето "Омнология и ЕТВ" и обърнете внимание особено на "ЕТВ - конспекта" - въпреки, че там не се разглежда обстоятелствено и изключително само "времето", ще намерите множество постановки, които ще Ви бъдат от изключителна полза.
Медитирайте! Не по-малко от 30 години - само върху "време-то", и пак ще си говорим!
Успех! Обичам Ви!