Всъщност не липсва причинно следствена връзка, а логиката е обърната, но това не влошава резултата: В програмата се задава управляващия и товарния ток (в А*намотки, аз съм задал по подразбиране 1 навивка), компа изчислява при тази реакция на товара колко ще бъдат разсеяния и полезния магнитни потоци. От тук вече започва неопределеността – приемам, че полезния поток се изменя линейно от -90% Физч до +90% Физч за време dt и получавам индуцираното напрежение в изходната намотка според товарния ток (товарната диаграма на генератора). Тази диаграма има максимум близо до точката на работоспособност на конструкцията. Този максимум при изходен ток 1 А * 30 навивки ще бъде един и същ с този при ток 30 А * 1 навивка. Програмата може да изчислява индуктивността на бобините, но аз още не съм и намерил цаката.
Скоростта на комутация в товарната намотка ще се определя от индуктивността ѝ. А тя може да се определи по следните две формули: от потокосцеплението ξ = L * (di/dt) в случая то е равно на пада на напрежение при номинален товарен ток; и от друга страна от формулите за индуктивност на трансформатор при голяма въздушна междина (това в случая е ПМ). Индуктивността не може да бъде определена еднозначно защото зависи от ефективността на заключване. Ако трябва да получаваме на изхода 400 V напрежение при работна честота 10 kHz ще бъдат необходими 10 навивки и товарния ток не може да надхвърли 3 А, а при 50 kHz и 2 навивки изходния ток вече ще бъде 15 А. Затова мисля, че ще трябва да се стремим към по-висока честота и по-малко товарни навивки. Така се намалява и индуктивността на товара.
Относно управляващата намотка можеш да видиш симулациите по-напред – около отворения ключ голяма част от сърцевината е наситена без да е подаден някакъв ток. Това намалява индуктивността на намотката и позволява по-бърза комутация. До някаква степен скоростта на комутация се подчинява на закона за сумиране на потоците, но това е нелинейно и силно се изкривява от товарния ток.
Мисля, че е крайно време да минеш на поне XP, не знам дали ще намериш нова програма за стара OS. Иначе програмата Maxwell може да изчислява и механични конструкции работещи с постоянни магнити или електромагнити. Да определя въртящите моменти и т.н.
Успех!