ми68, GMG, Caduceus и др.!
Колеги, нека най-напред се разберем: На първо място се извинявам, ако в последните мои постове тонът ми е бил по-остър и съм обидил някой с това, но целта ми не е да злепоставям когото и да било. Нямам нищо лично към никого. Дразнещото е това, че вече няколко участника от този форум обявиха, че са постигнали нещо, а не го показват. Ми като не искат да ги знаят, да си траят. Естествено е, щом публично обявиш подобна новина да има интерес, въпроси, най-малкото и да се иска да се покаже. Тези които разлайват кучетата да го имат предвид.
За бифилярката: Нищо свръхестествено няма у нея, нещо по-различно, което да не е характерно и за обикновената бобина. Не съм виждал или чел Тесла да е правил Тесла-траф с нея, просто защото напреженията са големи и ще има пробив между навивките, и защото се е стремил бобините да имат по-малки капацитети. За последното мога да намеря цитати от самия него.
МЗК, относно клиповете: В безиндуктивната бифилярка се образува баланс на магнитното поле, но той е нулев в определена точка, наричат го индуктивен баланс. Леко встрани балансът се нарушава и поставена бобина там ще индуктира ЕДН. Това явление е до болка познато в слаботоковата техника, това е един от принципите на които работят металдетекторите.
Вторият клип, отново показва, че няма нищо ново под слънцето. Това е лабораторно упражнение по намирането на резонансния максимум на паралелен траптящ кръг, какъвто е бифиларната намотка на Тесла. Подобен опит всеки може да направи с обикновена бобина и кондензатор, като го включи в генератор на правоъгълно напрежения /както в случая/ и свърже осцилоскоп.
GMG, не си ми изпратил нищо на лични!!! - проверено
Caduceus, отговорът ти за "минералната вода от Девин до Горна баня" не успя да задоволи моето незнание по темата, най-малкото не намерих връзката с това за което говорим и търсим. А ако знаш нещо езотерично за бифилярката, нищо че е много писане, ще се радвам да го споделиш, но нека е такова, че да има реално практическо приложение, а не да остане само в сферата на теорията. СЕ ще я ползваме на практика, не на теория.
Поздрави на всички!!!