Не съм от тях gensdi, и не защитавам статукво, ако това имаш в предвид!
Под мое наблюдение са два трафопоста, с три трансформатора. От 2-3 год. поне, EVN монтира електромери от нов тип. Отчитам поне 30 електромера на наематели със стар индукционен тип. Засечената енергия по фактура, която получаваме от EVN винаги се разминава със сбора от засечената от мен по тези 30 електромера. Когато започнахме да подменяме, на големите консуматори електромери от нов тип, разликите намаляха.
Забележете, EVN не начислява санкция за реактивна енергия във фактурата!
Досещате ли се? Тази разлика е реактивна енергия която старият тип не може да засече. Но ние като доставчик на енергия за наемателите трябва да я платим на EVN.
Трябваше ми време да проумея защо това се случва! За това мерих и по по сложни методи.
Сега да предположим, че аз съм ваш доставчик на енергия. Вашите консуматори са с лош PF. Вашите електромери не отчитат това. Вие ме набутвате. Първо товарите разпределителната мрежа, после генераторите, после аз трябва да харча повече "гориво" за тях, после да плащам повече емисии, после поддръжката ми се оскъпява!! Е така излиза, защитавам ги!! Ако не ви санкционирам за фактора, може да фалирам, ако ви санкционирам се разбунтувате! И така най безболезнено се оказва да започна да меря всичко. Ако виe не искате да платите повечко, за домашен уред с клас А+++ си остава ваш проблем. Тези плюсове обаче, след време ще ви върнат инвестицията!!
Темата е теоретична но ще бъде добре в друга, да видим как можем в този смисъл да подобрим ефективността на собствените си "изобретения".