Oneman, прав си за ситуацията с "ръба" на магнита. Още повече тя е "ошашавена" на върховете му.
Струва ми се даже, че хубавеца държи магнита повече на "връх" отколкото на "ръб".
Нито един от магнитите ми не е такъв като неговия - всички са ми дисковидни и с малка височина.
Обръчите трябва да са много леки, и задължително от немагнитен материал - пробвах с неръждавейка, с алуминиеви, с пластмасови и дървени. Колкото по-леки - по-добре.
Обаче магнита ми не е такъв и не стана - при мен. Ти пробвай с такъв като показания - най-обикновен училищен магнит... и топчето от мишката става - за него магнит с не повече от 50-100 гр. сила. Но тогава обръчите трябва да са ти от тънка алуминиева лента, а диаметърът на обръчите да не повече от 25-30 см.
А това, което казва MZK е също от голяма важност, но то пък е за конструкция въобще без магнит... само чиста гравитация, изместване на центъра на тежестта и инерциални "номера" по периферията...
Другото пък - с децентриране чрез магнити (като на схемата, но и в други варианти) го пробвах преди 4-5 месеца - и както се казва - Не работи, защото магнитите се "гъбаркат" - отблъскват се, но пък и се привличат в същия момент и на същото място и - не може да им се угоди... и с тази концепция пробвах 2-3 варианта и не ще!
И трите посочени и разисквани конструкции тук обаче, има вероятност да тръгнат - не ги отричам, просто трябва много "играчка" - почти до умопобъркване.