Здравей.
Преди да се захванеш сериозно с Боб Бойс трябва да си сигурен за множество неща. Ето някои, които ще те спрат или ще са ти сериозен проблем, а и моето виждане:
1. Скъп тороид - 200 лв. Но се поръчва и пристига.
2. Скъпи проводници (аз не съм купувал). Със сребърно покритие - еднопроводни (не лицендрат=многожилни).
3. PWM3G платката уж е последната версия. Тя представлява 3 556 таймера за регулиране по отделно на 3 честоти с техните Кзап.
4. Боб говори постоянно за много тесни импулси. Когато проверявах стойностите за преден и заден фронт на импулса на елементите му не бяха най-качественото, което можеш да намериш на пазара за съответната цена.
5. Пробвах трифазното зарядно на Йоан (watkykjy1). Използвах attiny2313 за да създам пикове от по 100 нс (максимума, който бях достигнал тогава, а и досега - не съм работил скоро). Получих отрицателен резултат (в смисъл на СЕ), макар че устройството става за десулфатизатор на акумулатори:
http://mazeto.net/index.php?topic=3212.06. В нета има снимки (май съм ги запазил някъде) на прословутия Хекс контролер на Боб Бойс, който представлява същото като PWM3, но с 6 мосфета и драйвъра. Според Боб Бойс трябва да се ползват много качествени елементи (smd кондензатори с low-esr и пр.). Тук има някои особености:
- не видях (може и да не помня добре) някакъв вход за обратна връзка. Този контролер трябвало да следи резонанси и прочее.
- С тази атмега може да постигне ширина на импулса 100 нс, не по-малко.
Т.е. ако си съвестен и работиш качествено можеш да игнорираш всичките приказки (90%) за качествени елементи и стръмни импулси.
Остават неща, за които не се говори публично. Според мен повечето публични неща са прах в очите. По принцип се доверярам на Боб Бойс, защото има някаква известна логика и си личи, че е чел и има някакъв по-задълбочен анализ, но или говори много повърхностно, или всичко това е добре режисирано.
ПС: има една група в yahoo - b-hex мисля, или нещо подобно. Тя е със специални клаузи за участие и прочее. Врътката е, че Стърлинг Алан върти разни неща зад гърба на другите. Боб Бойс отказа да участва в тази група и там няма нищо интересно. Само няколко човека, които потвърдиха неработоспособността на устройството на watkykjy1, с доста по-добри установки от моята.