Аз имам личен опит с тези водорасли от есента на миналата година, но не за такива тежки проблеми. Вземам ги профилактично за предпазване от респираторни инфекции - те са много мощен имуномодулатор (не стимулатор). Мога да потвърдя, че в случай на разболяване, с увеличаване на дневната доза симптомите или изчезват в рамките на няколко часа (ако се хване в самото начало), или възстановяването протича леко и доста по-бързо - за 2-3 дни (иначе мен такива инфекции ме държат най-малко по една седмица).
Препоръчах ги на моя позната, която има шипове на шийните прешлени и високо кръвно налягане, което регулира с два вида лекарства. Макар, че за шиповете по-скоро не може да се очаква ефект, но все пак тя реши да пробва - ще видим дали ще помогнат за целта. Но това, което се случи още през първите дни след началото на приема е, че кръвното й взе много да пада, спря лекарствата и пие само водораслите - сега кръвното й е нормално без лекарства. За другото ще трябва поне неколкомесечен прием, за да се види дали действат при такива проблеми.
Друг случай мога да споделя - с моя бивш началник, който също започна да ги взема от около три месеца. Той имаше проблеми с жлъчката и стеатоза на черния дроб. В момента няма такива - това е решено като проблем и няма никакви оплаквания.
И последния случай, което е съвсем в начална фаза и с неясна прогноза: моя позната на около 65 год. е отдавна пенсионирана по болест поради неврологично заболяване, предавано по наследство по женска линия (майка й е починала от това, сега и дъщеря й е с първи симптоми на заболяването). Не зная точната медицинска диагноза, тя успя само да ми обясни, че лекарите са й казали, че нищо не може да се направи - нервните влакна, които активират мускулите, необратимо се увреждат и не могат да изпълняват функциите си. В резултат тя много трудно ходи, няма никаква чувствителност по краката, особено ходилата, пръстите на краката си не може да ги движи, получава силен световъртеж, пада, трудно се изправя от седнало положение. Тя започна да взема водораслите в малки дози (те не са евтини) и на осмия ден от приема ми се обади и каза, че е започнала да усеща ходилата си и е раздвижила пръстите на краката си, започнала е по-лесно да се изправя от седнало положение. Това беше преди около месец, оттогава няма напредък, но и тя не може да си позволи да взема необходимата дневна доза за нейното състояние - пенсионерка е, с ниски доходи. Дали ще продължи да приема водорасли и какво ще се случи, времето ще покаже.