Да, колеги...ОС е чудесна, аз работя вече 3год. и повече с Ubuntu. Като основни плюсове мога да отбележа бързина, стабилност, редовно обновяване, приятелски интерфейс с пълна свобода за промяна, лесна централизирана инсталация и премахване на програми и...ВГРАДЕНИ ДРАЙВЕРИ за повечето хардуер, което е страхотно удобство. Рядко се налага инсталиране на затворени драйвери, основно за видеокарти, като има вграден съветник за такива, ако са достъпни. Файловият менажер е много добър, работи без проблем с Windows файловата система и има куп екстри без аналог. Дефрагментиране на системен дял, регистър...няма такова животно, просто забравяш, системата сама се грижи. Може да се инсталира на флашка или друга преносима памет, може да се инсталира вътре в Windows и т.н. Е, има си и минуси...пълно щастие няма по света. Затова имам две ОС, тази на чичко Бил я стартирам само за програми като Multisim, Proteus, Altium Designer и др. подобни. Машината ми е слабичка, но ако имам по-сериозно CPU бих си инсталирал Windows през Virtual Box в Linux и проблемът е решен. Система в системата, дето се вика...като руските Матрьошки...
За хората без англииски език е добре да погледнат българската дистрибуция
УСУ, която идва с пълен пакет програми и настроена, преведена БГ среда за работа. Теглиш, печеш на диск и пускаш, пробваш без да пипаш нищо по машината и ако ти хареса инсталираш на харда, като си внимава какво точно се прави с дяловете. Специално при Ubuntu не е добре за начинаещи да се мятат на най-новата версия, защото има доста неизчистени проблеми. Аз лично работя с версия 10.04(УСУ 5.2), която е и LTS (3г. поддръжка) при налична вече 11.10.
Та, колега ЕДМ...проблем няма да има, особено за децата. Ще им бъде доста интересно мисля да ръчкат по настройките на средата и да си правят разни шарениики, прозрачности и др. подобни. Погледни прикачените картинки в предишните ми постове.