Привет, отдавна не е писано тук, та реших малко да раздвижа нещата. За мен ОС с отворен код има пряка връзка със СЕ. Избягват се лицензи, пиратски копия и куп други неприятни неща. Е да, но си има и кусури, казват някои. Вярно, но платените продукти също не са идеални, примери много. Първите СЕ устройства също ще бъдат несъвършени, предполагам. Идеята е с общите усилия на цели общности от хора, заразени от идеята, да се усъвършенствува непрекъснато продукта. Типичен пример е Линукс общността.
Та, в тази връзка ми се ще да споделя моят опит за създаване на работна ОС, базирана на Убунту Линукс. Идеята беше да се вземе стар, надежден хардуер с акцент върху мобилността, тъй като няма да се използуват тежки програми, изискващи много ресурси от машината. След известно ходене по фирми и четене на форуми се спрях на IBM Thinkpad T43. Мобилен процесор на Intel 1.86ГХц, 1ГБ памет, видео ATI. Мда, изглежда като джудже покрай модерните, лъскави машини с купища ядра, огромни количества памет и дискове. Но, машина с легендарна здравина, надеждност и ергономия, правена да работи дълги години без грижа. Да видим сега как ще се държи под Линукс, макар че беа проблем подкарва и Windows 7. Избирам Убунту 12.04 с XFCE(Xubuntu 12.04LTS) графична среда, поради дългата поддръжка и по-леката графична среда. Зареждам ОС от живо СД и...почти всичко работи. Никакви допълнителни драйвери и проблеми. Супер, инсталирам на харда върху дял 10ГБ, напудрям малко външния вид и се захващам с подробностите. Трябва ми информация от температурните сензори, инсталирам съответния пакет и хоп...излизат 10-на. Изкарвам ги на панела, да се виждат на преден план. Не ми харесват нещо стойностите под товар, следва четене, мъдрене и решителни действия - отваряне на машината(елегантна работа, правена е с мисъл), чистене, смяна на термопаста. Ммм, има леко подобрение, но аз съм максималист
и искам нещата да са перфектни. Намирам информация за работа на процесора с понижено напрежение под Линукс. Действам, тествам и резултатът надминава очакванията ми - 0.288В надолу. Спада не само максималната температура, но и времето за нормализирането й. Сега пък вентилаторът се пъне излишно, затова една малка програмка решава проблема, като позволява гъвкаво управление без излишен товар на процесора. За десерт подкарвам и сензора за ускорение на машината, който отчита пространственото й положение.
ОС се държи стабилно, няма забивки и забавяния при работа с различните приложения. Паметта е пълна наполовина, харда се пипа много рядко, защото виртуалната памет(swap дяла) не се ползува. Мениджърът на обновявания си върши работата перфектно. Даже подкарвам виртуална машина с Windows XP, никакви проблеми. Също инсталирам Wine и подкарвам специфичен медицински софтуер през него. Дотук имам всичко необходимо за ежедневна работа - браузър, мейл клиент, чат клиент, текст, таблици и т.н. Безжичната връзка е много стабилна, машината стартира и се гаси бързо, приспиването работи. Записвам си на СД собствена дистрибуция за тоя тип машини, която може да е спасителна за мен или да се инсталира на друга подобна. При така настроената ОС следват само редовни обновявания и безпроблемна работа плюс удовлетворението от оригиналния собствен облик на ОС.
Следват прикачени картинки от външния вид на ОС и някои от настройките.