Понеже виждам, че тука пишат само хора дето поназнайват туй онуй за магнетизма.
Ще може ли някой простичко да ми обясни, ей така като за редови машинен инженер следното нещо:
Имаме магнит имаме и някакво парче желязо с определена маса.
Всички знаят, че приближавайки магнита той привлича желязото и то изминавайки определен път с ускорително движение залепва за него.
Сега мене в университета са ме учили, че когато преместваме едно тяло с дадена маса извършваме работа, като за съответната работа изразходваме енергия.
Следователно за извършената работа за преместването на парчето желязо е изразходвана енергия. Може ли някой да ми обясни от къде идва тази енергия. Ако е от магнита, и примерно обяснението е, че потенциалната му енергия се е превърнала в кинетична, кога да му се невидяло той я презарежда? Щото аз досега не съм видял изхабен магнит от това, че му се е наложило да придърпа безброй пъти да кажем вратата на шкафчето. Защо не му се свършва енергията? Дори напротив, когато парчето желязо залепне за магнита интензитета на магнитното поле леко се увеличава...
Тормози ме и още един странен парадокс, когато искаме да отлепим от магнита желязото, ние извършваме работа да преодолеем магнитните сили. Ся някой да не ми каже, че в този момент той се зарежда и кинетичната енергия която ние изразходваме се превръща отново в потенциална...
Питах Google и той нищо съществено не ми е казал досега!
За сметка на това попаднах на една камара руски fruit-cakes които искат преразглеждане на релативистичната теория на Айнщайн...
Моля мислещите, че знаят отговора на въпроса, да не ми се смеят ако имам пропуски по физика, обаче наистина искам някой да ми даде компетентен отговор на тоя въпрос.
Уравненията на Максуел не ми вършат работа, щото дори и той към края на живота си, се е съмнявал в правилността им. Ся това до колко е вярно не знам, така поне твърдят Fruit-cakes...
Лично аз обаче не съм на такова високо ниво, че да вникна в тия уравнения, пък и мисля, че вече ми е късно да го повишавам.
Айде със здраве, и дано се намери някой дето да може да ми обясни на достъпен език и да запълни тази празнина в знанията ми.